Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Znalostní technologie III (KIT / ZT3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIT / ZT3 - Znalostní technologie III, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do agentových a multiagentových systémů? Distribuovaná umělá inteligence? Definice pojmu agent, druhy agentů, příklady? Prostředí agentů, charakteristiky multiagentových systémůArchitektury agentů? Centralizované architektury, interní řízení? Subsumpční architektura a architektura s výběrem akce? R.Brooks, princip reaktivity, kritika centrální symbolické reprezentace? Reaktivní agenty, čistě reaktivní agent, omezení reaktivní robotůDalší druhy agentů? Agent kombinující reaktivní přístup s reprezentací? Robot Toto, MetaToto? Tradiční uvažující agent, racionální rozhodování agenta? Intencionální systémy, architektury BDI a IRMAStrategické hry? Teorie her jako disciplína? Druhy her, příklady? Nekooperativní strategická hra? Reprezentace hry v rozvinutém a v normálním tvaru? Vězňovo dilema a iterativní vězňovo dilema? Dominující a dominovaná strategie, Nashova rovnováha, eliminace dominovaných strategiíKoordinace? Koordinace z hlediska teorie her a z pohledu multiagentových systémů? Systém konvencí a rolí? Reaktivní komunikace? Aukce, kooperace, tabulová architektura, smluvní síť, negociaceKomunikace a sdílení znalostí mezi agenty? Interaktivní uvažování agentů, částečně pozorovatelný svět? Komunikace agentů a teorie řečových aktů? KQML, FIPA-ACL, KIFUčení v agentových systémech? Charakteristiky metod učení, druhy učení, pojmy strojového učení? Učení uvažujícího agenta? Induktivní tvorba rozhodovacího stromu? Učení z klasifikovaných příkladů? Případové učení? Učení z neklasifikovaných příkladů? Učení pomocí posilováníAplikace agentových systémů? Vhodnost použití agentového přístupu? Distribuovaná modely podpory rozhodování? Softboty? Informační agenty a webové agenty? Agenty v e-commerce? Agenty rozhraní? Agenty v oblasti vzdělávání, guideboty? Agenty v simulacích? Případové studieRoboCup? Účel a motivace RoboCupu? Problémová doména a její charakteristiky? Oblasti výzkumu? Pravidla, ligy a turnaje? RoboCup-Rescue, RoboCup-X

Získané způsobilosti

Student bude rozumět konceptu agenta, bude znát související pojmy, bude umět vysvětlit problematiku rozhodování, komunikace a koordinace agentů. Student též bude znát základy programování v prostředí NetLogo a bude schopen v něm realizovat a vyhodnocovat jednoduché experimenty.

Literatura

Wooldridge, Michael J. An introduction to multiagent systems. Chichester, 2002. Russell, Stuart J. Artificial intelligence. 2nd ed. Upper Saddle River, 2003. ISBN 0-13-790395-2.Nilsson, Nils J. Artificial Intelligence. San Francisco, 1998. ISBN 1-55860-535-5 .Kubík, Aleš. Inteligentní agenty. Vyd. 1. Brno, 2004. ISBN 80-251-0323-4 .Ferber, Jacques. Multi-agent systems. Harlow, 1999. ISBN 0-201-36048-9.Weiss, G. Multiagent Systems: A Modern Approach to Distibuted Artificial Intelligence. 2000. Mařík, Vladimír. Umělá inteligence. Praha, 2007. ISBN 978-80-200-1470-2.

Požadavky

Pravidla účasti na výuce: Docházka na cvičení není povinná, ale doporučuje se, protože každé cvičení je bodově hodnoceno. Účast na těch cvičeních, při nichž se píše test, je povinná. Termíny testů jsou zveřejňovány s předstihem.Požadavky k zápočtu:Dosažení alespoň 70 ze 103 možných bodů, podrobnosti jsou uvedeny níže.Forma zkoušky: předmět není zakončen zkouškouVýsledné hodnocení předmětu: Za aktivní účast na jednotlivém cvičení student získá 0 až 3 body, celkem lze takto získat 33 bodů za semestr. Za tři písemné testy lze získat dohromady 70 bodů. Celkem tedy může student za semestr získat 103 bodů, k udělení zápočtu postačuje 70 bodů. (Body se převádějí do dalšího semestru a mají vliv na výsledné hodnocení u zkoušky z předmětu ZT4.)

Garant

doc. RNDr. Kamila Štekerová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Richard CimlerIng. Martina Husáková, Ph.D.Mgr. Daniela Ponce, Ph.D.doc. RNDr. Kamila Štekerová, Ph.D.RNDr. Petr Tučník, Ph.D.Ing. Richard CimlerIng. Martina Husáková, Ph.D.Mgr. Daniela Ponce, Ph.D.doc. RNDr. Kamila Štekerová, Ph.D.RNDr. Petr Tučník, Ph.D.