Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Law II (KM / APRV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KM / APRV2 - Law II, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

-Orgány ochrany práva a jejich organizace: Organizace a činnost soudnictví, státního zastupitelství, notářství a advokacie v České republice. Soudní exekutoři.-Základy občanského práva hmotného: základy dědického práva, základy závazkově právních vztahů, zásadní změny související s rekodifikací soukromého práva.-Základy rodinného práva: Pojem, systém a prameny rodinného práva. Manželství. Registrované partnerství. Rodičovství, vztahy mezi rodiči a dětmi, výživné. Náhradní rodinná péče, sociálně-právní ochrana dětí. Zásadní změny související s rekodifikací soukromého práva.-Základy občanského práva procesního: Pojem, systém a prameny občanského práva procesního. Základní pojmy a instituty občanského soudního řízení. Jednotlivé druhy civilního procesu (řízení nalézací, řízení insolvenční, řízení rozhodčí).-Exekuční právo: Pojem, prameny exekučního práva, základní pojmy, soudní exekuce, soukromý exekutor, jednotlivé způsoby provedení exekuce, náklady exekuce, odměna exekutora, centrální evidence exekucí.-Pracovní právo: Pojem, systém a prameny pracovního práva. Obecná část pracovního práva (subjekty pracovního práva, pracovněprávní úkony, zajištění práv a povinností z pracovněprávních vztahů, náhrada škody v pracovním právu). Kolektivní pracovní právo. Pracovní poměr (vznik, změny, skončení pracovního poměru, pracovní kázeň a pracovní řád, pracovní doba a doba odpočinku, mzda, náhrada mzdy a náhrady výdajů, bezpečnost a ochrana zdraví při práci, péče o zaměstnance, pracovní podmínky žen a mladistvých). Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr.-Základy trestního práva hmotného a procestního: pojem systém a prameny, druhy trestů, okolnosti vylučující odpovědnost za spáchaný trestný čin, opravné prostředky, funkce státního zástupce, zvláštní část třestního zákona.Potřebné materiályA. Učebnice (alternativně)-Janků, M. a kol.: Základy práva pro posluchače neprávnických fakult. 4. vydání. Praha: C. H. Beck, 2010, 512 s.-Šíma, A. Suk, M.: Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. 12. vydání. Praha: C. H. Beck, 2012, 432 s.-Tomancová, J. a kol.: Základy práva (nejen) pro školy. 1. doplněné vydání. Boskovice: Albert, 2011, 484 s.B. Právní předpisy v aktuálním zněníK seznamovacímu studiu i praktické práci s právními předpisy v aktuálním znění doporučujeme příslušné sešity edice "ÚZ" nakladatelství Sagit (http://www.uz.cz/) nebo edice "TZ" nakladatelství C. H. Beck (http://www.textyzakonu.cz/).C. Rozšiřující literatura:-Fiala, J., Kindl, M. a kol.: Občanské právo hmotné. 2., upravené vydání. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2009, 650 s.-Svejkovský, J. a kol.: Nový občanský zákoník, Srovnání nové a současné úpravy občanského práva. Praha : C. H. Beck, 2012.-Winterová, A. a kol.: Civilní právo procesní. 6. vydání. Praha: Linde, 2011, 712 s.-Bělina, M. a kol.: Pracovní právo. 5. vydání. Praha: C. H. Beck, 2012, 640 s.

Požadavky

Osvojené dovednosti a vědomosti: Absolvent předmětu získá základní informace z oblasti jednotlivých odvětví práva zařazených do programu předmětu, seznámí se s definicemi základních právních institutů, naučí se pracovat s právními předpisy a zvládne základy jejich aplikace.Pravidla účasti na výuce: Přednášky jsou nepovinné, účast na cvičeních je povinná (toleruje se jedna neúčast na cvičení za semestr).Požadavky k zápočtu: Zápis předmětu do STAGu, absolvování zkoušky z předmětu PRV I, aktivní účast na cvičeních (povinná účast + přiměřená aktivita) a plnění úkolů a zadání uložených na cvičeních či přednáškách.Forma zkoušky: Předmět je zakončen písemnou zkouškou, která má formu testu.Výsledné hodnocení předmětu: Známka se uděluje za vypracovaný test dle kritérií, s nimiž jsou studenti seznámeni při jeho zadání.

Garant

Mgr. Margareta Münsterová

Vyučující

Ing. Martina Husáková, Ph.D.JUDr. Jan Janeček, Ph.D.Mgr. Margareta MünsterováMgr. Naděžda PeichlováIng. Mgr. Markéta RůžičkováJUDr. Jan Janeček, Ph.D.Mgr. Margareta MünsterováMgr. Naděžda PeichlováIng. Mgr. Markéta Růžičková