Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo II (KM / PRV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KM / PRV2 - Právo II, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

-Orgány ochrany práva a jejich organizace: Organizace a činnost soudnictví, státního zastupitelství, notářství a advokacie v České republice. Soudní exekutoři.-Základy občanského práva hmotného: základy dědického práva, základy závazkově právních vztahů, zásadní změny související s rekodifikací soukromého práva.-Základy rodinného práva: Pojem, systém a prameny rodinného práva. Manželství. Registrované partnerství. Rodičovství, vztahy mezi rodiči a dětmi, výživné. Náhradní rodinná péče, sociálně-právní ochrana dětí. Zásadní změny související s rekodifikací soukromého práva.-Základy občanského práva procesního: Pojem, systém a prameny občanského práva procesního. Základní pojmy a instituty občanského soudního řízení. Jednotlivé druhy civilního procesu (řízení nalézací, řízení insolvenční, řízení rozhodčí).-Exekuční právo: Pojem, prameny exekučního práva, základní pojmy, soudní exekuce, soukromý exekutor, jednotlivé způsoby provedení exekuce, náklady exekuce, odměna exekutora, centrální evidence exekucí.-Pracovní právo: Pojem, systém a prameny pracovního práva. Obecná část pracovního práva (subjekty pracovního práva, pracovněprávní úkony, zajištění práv a povinností z pracovněprávních vztahů, náhrada škody v pracovním právu). Kolektivní pracovní právo. Pracovní poměr (vznik, změny, skončení pracovního poměru, pracovní kázeň a pracovní řád, pracovní doba a doba odpočinku, mzda, náhrada mzdy a náhrady výdajů, bezpečnost a ochrana zdraví při práci, péče o zaměstnance, pracovní podmínky žen a mladistvých). Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr.-Základy trestního práva hmotného a procestního: pojem systém a prameny, druhy trestů, okolnosti vylučující odpovědnost za spáchaný trestný čin, opravné prostředky, funkce státního zástupce, zvláštní část třestního zákona.Potřebné materiályA. Učebnice (alternativně)-Janků, M. a kol.: Základy práva pro posluchače neprávnických fakult. 4. vydání. Praha: C. H. Beck, 2010, 512 s.-Šíma, A. Suk, M.: Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. 12. vydání. Praha: C. H. Beck, 2012, 432 s.-Tomancová, J. a kol.: Základy práva (nejen) pro školy. 1. doplněné vydání. Boskovice: Albert, 2011, 484 s.B. Právní předpisy v aktuálním zněníK seznamovacímu studiu i praktické práci s právními předpisy v aktuálním znění doporučujeme příslušné sešity edice "ÚZ" nakladatelství Sagit (http://www.uz.cz/) nebo edice "TZ" nakladatelství C. H. Beck (http://www.textyzakonu.cz/).C. Rozšiřující literatura:-Fiala, J., Kindl, M. a kol.: Občanské právo hmotné. 2., upravené vydání. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2009, 650 s.-Svejkovský, J. a kol.: Nový občanský zákoník, Srovnání nové a současné úpravy občanského práva. Praha : C. H. Beck, 2012.-Winterová, A. a kol.: Civilní právo procesní. 6. vydání. Praha: Linde, 2011, 712 s.-Bělina, M. a kol.: Pracovní právo. 5. vydání. Praha: C. H. Beck, 2012, 640 s.

Požadavky

Osvojené dovednosti a vědomosti: Absolvent předmětu získá základní informace z oblasti jednotlivých odvětví práva zařazených do programu předmětu, seznámí se s definicemi základních právních institutů, naučí se pracovat s právními předpisy a zvládne základy jejich aplikace.Pravidla účasti na výuce: Přednášky jsou nepovinné, účast na cvičeních je povinná (toleruje se jedna neúčast na cvičení za semestr).Požadavky k zápočtu: Zápis předmětu do STAGu, absolvování zkoušky z předmětu PRV I, aktivní účast na cvičeních (povinná účast + přiměřená aktivita) a plnění úkolů a zadání uložených na cvičeních či přednáškách.Forma zkoušky: Předmět je zakončen písemnou zkouškou, která má formu testu.Výsledné hodnocení předmětu: Známka se uděluje za vypracovaný test dle kritérií, s nimiž jsou studenti seznámeni při jeho zadání.

Garant

Mgr. Margareta Münsterová

Vyučující

Mgr. Margareta MünsterováMgr. Margareta Münsterová