Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anatomie II (KRCR / ANAT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRCR / ANAT2 - Anatomie II, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia anatomie. Buňka, tkáně. Základy latinské terminologie.2. Kostra a kloubní soustava.3. Svalová soustava, funkce svalů, úvod do kineziologie.4. Kožní soustava.5. Oběhová soustava, soustava tělních tekutin.6. Anatomie soustavy látkové výměny (trávení, dýchání, vylučování).7. Rozmnožovací soustava.8. Anatomie regulačních soustav (nervový systém, vnitřní sekrece, smyslové orgány).9. Otázky funkční anatomie a jejich využití v tělesné výchově.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o stavbě a částečně i funkci lidského těla. Pochopí principy činnosti svalů a aplikuje je na jednotlivé svalové skupiny. Osvojí si odbornou terminologii, u zásadních útvarů pohybového systému v latinském jazyce. Studentům je zprostředkován kontakt s humánním materiálem na ústavu anatomie LFHK-UK.

Literatura

Fleischmann, Jaroslav. Anatomie člověka. Praha, 1987. Linc, Rudolf. Anatomie hybnosti. 2. vyd. Praha, 2002. ISBN 80-7184-993-6.Novotný, J., Hruška, M. Biologie člověka. Praha, 1995. Zrzavý, Josef. Latinsko-české anatomické názvosloví. Olomouc, 1985. Dylevský, Ivan. Somatologie. Praha, 1990. ISBN 80-201-0063-6.

Požadavky

Pravidla účasti na výuce: Povinná účast na zápočtových testech, doporučená na přednáškách.Požadavky k zápočtu:Splnění zápočtových testů v řádném termínu nebo v jednom ze dvou opravných termínů.Forma zkoušky: Zkouška se skládá z obsahu předmětů Anatomie I i Anatomie II. Ke zkoušce tedy budou připuštěni jen studenti s oběma zápočty. Otázky se skládají ze tří celků - 1) kosti a klouby 2) svaly 3) orgánové soustavy + nervový systém. Z každé otázky musí být student klasifikován nejhůře 3.Výsledné hodnocení předmětu: Aritmetický průměr ze známek za každou ze tří zkouškových otázek, přičemž z každé otázky musí být student klasifikován nejhůře 3.

Garant

doc. MUDr. Jiří Chaloupka, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jiří Chaloupka, CSc.doc. PhDr. Blahoslav Komeštík, CSc.doc. MUDr. Jiří Chaloupka, CSc.doc. PhDr. Blahoslav Komeštík, CSc.