Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika CR a práce CK (KRCR / EKCR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRCR / EKCR - Ekonomika CR a práce CK, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Cestovní ruch jako specifické odvětví národního hospodářství, charakter a ekonomická funkce, aktuální ekonomické vazby2. Základní makroekonomické pojmy CR (HDP, státní rozpočet, inflace a její průvodní jevy, životní úroveň ?), statistika v CR, bilance, satelitní účet, HDI a životní styl3. Ekonomické postavení ČR jako destinace CR ve vztahu k EU, SWOT analýza, koncepce státní politiky rozvoje CR, regionální politika4. Zákon 159 / 1999 Sb. a jeho inovace - pojem cestovní kancelář a cest. agentura, pojištění proti úpadku, legislativní východiska provozu CK5. Mezinárodní měnové vztahy, kapitál, zisk, úvěr u banky, analýza současných možnosti podnikání v průmyslu a službách CR6. Vznik firmy, typy firem, management firmy podnikající v CR, specifické rysy podnikatelské činnosti v cestovním ruchu7. Makroekonomické přínosy, CK jako základní mikroekonomický subjekt, další podnikatelské subjekty v této oblasti8. Historie vzniku cestovních kanceláří, CK v České republice, nově přijaté zásady podnikatelské činnosti v oblasti CR9. Předmět činnosti, funkce, klasifikace a realizace provozu CK, vazby na ostatní subjekty CR, plánování a příprava sezóny10. Agenda CK, daňová a účetní problematika, základní povinnosti, rozvojové programy a možnosti jejich využití11. Postavení CK na trhu, marketingové strategie, daňový systém v České republice, odpisy, podíl daní na státním rozpočtu12. Spolupráce CK s institucemi a subjekty služeb CR, podmínky a prostředky realizace zájezdové činnosti, likvidace zájezdů

Získané způsobilosti

Student bude schopen řešit odbornou problematiku podle zadání a s využitím mezipředmětových vztahů bude řešit modelovou seminární úlohu a dílčí dosažené výsledky prezentovat.

Literatura

Orieška, Ján. Technika služeb cestovního ruchu. 1. vyd. Praha, 1999. ISBN 80-85970-27-9.Čertík, M. a kol. Cestovní ruch - vývoj, organizace, řízení. Praha, 2001. Malá, V. Cestovní ruch (vybrané kapitoly). pra, 1999. Pásková, Martina. Výkladový slovník cestovního ruchu. Praha, 2002. ISBN 80-239-0152-4 .

Požadavky

Pravidla účasti na výuce: Cvičení probíhají seminární formou podle předem stanoveného rozpisu, tematická zadání jsou adresně přidělena, v určených termínech vystoupení je účast závazná, celkově je požadována evidovaná účast 80%.Požadavky k zápočtu:1. úspěšné vystoupení v rámci semináře dle zadání a předložení příslušné dokumentace2. samostatné zpracování seminární práce a její obhajoba nebo souhrnný testVarianta výstupu 1. nebo 2. je alternativní, samostatná seminární práce je využita zejména v případech nesplnění podmínek 1., pravidel účasti na výuce a v případech nepřítomnosti z důvodu zahraničního studijního pobytu.Forma zkoušky: není.Výsledné hodnocení předmětu: Udělení zápočtu je podmíněno splněním požadavků

Garant

RNDr. Jiří Petera

Vyučující

RNDr. Jiří Peteradoc. PaedDr. Jiří Štyrský, CSc.