Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy fyz. geografie (KRCR / FGR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRCR / FGR - Základy fyz. geografie, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět studia fyzické geografie, vznik a vývoj geografického prostředí, přírodní složky krajiny2. Zákonitosti a vlivy v krajině, planetární souvislosti a geografické důsledky, vztahové axiomy3. Charakter a skladba zemské kůry, probíhající pochody, jejich vnější projevy a důsledky4. Georeliéf jako subsystém, jeho vznik, vývoj, klasifikace a zvláštnosti, antropogenní vlivy5. Atmosférická složka krajiny, vzduchové hmoty a planetární cirkulace, klimatologické charakteristiky6. Děje v ovzduší, dynamická meteorologie, vyhodnocení synoptických situací, prognózy a změny7. Hydrosférická bilance, světový oceán, jeho charakteristiky, vlastnosti a vlivy8. Vodstvo pevnin, charakteristika, klasifikace a rozmístění, význam pro krajinu9. Pedosférická složka krajiny, vznik, vývoj a vlastnosti, složení a rozmístění, eroze a vlivy v krajině10. Biosférická složka krajiny, charakter, rozdělení a prostorová diferenciace, specifické vlastnosti11. Bioklimatické oblasti a jejich zvláštnosti, ekologické vazby a změny v biosféře12. Typologie krajiny, krajinné komplexy a zákonitosti prostorové diferenciace, fyzickogeografická regionalizace, ochrana a tvorba krajiny

Získané způsobilosti

Student rozšíří své poznatky o přírodním prostředí a bude schopen porozumět jednotlivým i komplexním jevům a procesům v krajině z hlediska možné aplikace v podmínkách produktů cestovního ruchu.

Literatura

Tola, J. Fyzická geografie. Praha, 2005. Williams, B. Planeta Země. Praha, 2005. Bazley, M. Anatomie Země. Praha, 1981. Herber, Vladimír. Cvičení z fyzické geografie. 2. vyd. Plzeň, 1996. ISBN 80-7082-268-6.Horník, Stanislav. Fyzická geografie. Praha, 1986. Štulc, Miloslav. Přírodní obraz Země pro 1. ročník gymnázia. Praha, 1995. Demek, Jaromír. Úvod do obecné fyzické geografie. 1. vyd. Praha, 1976. Brázdil, Rudolf. Úvod do studia planety Země. 1. vyd. Praha, 1988.

Požadavky

Pravidla účasti na výuce: 80% účasti na cvičeních. Aktivní samostatná příprava podle volby nebo zadání tématu, týmové zpracování a prezentace vymezené problematiky.Požadavky k zápočtu:Splnění týmové prezentace, v případě neúčasti na cvičeních nebo neprovedení určené tematické prezentace samostatná seminární práce. Forma zkoušky: není.Výsledné hodnocení předmětu: Při splnění zápočtových požadavků udělení zápočtu.

Garant

doc. RNDr. Jan Vítek

Vyučující

RNDr. Jiří Peteradoc. RNDr. Jan VítekRNDr. Jiří Peteradoc. RNDr. Jan Vítek