Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie II (KRCR / FYZI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRCR / FYZI2 - Fyziologie II, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní přednáška: Vývoj člověka a vlivy zevního prostředíTělní tekutinySrdeční a cévní systémDýcháníMetabolismus, přeměna látek a energiíTermoregulace, řízení tělesné teplotyZažívací systémRacionální výživa a výživa sportovceFyziologie vylučováníRozmnožováníÚloha žláz s vnitřní sekrecíNeurofyziologie, periferní a centrální nervový systémFyziologie pohybového systémuSmyslyReakce a adaptace na zátěžSportovní tréninkFyzická zátěž u dětí, žen, starších občanůPřetěžování organismu a možnosti jeho poškozeníPohybová aktivita ve zdraví a v nemociNejčastější poruchy pohybového systémuReakce a adaptace na vysokohorské podmínkyFyziologie pobytu v hyperbarickém a hypobarickém prostředíDoping ve sportuZávěrečné hodnocení

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí základní znalosti o morfologické, funkční a biochemické činnosti orgánů a tkání v klidu i znalosti o reaktivních a adaptačních změnách funkcí organismu jako odpovědi na různé druhy pohybového zatížení. Získají podklady pro další biologicko-medicínské předměty.

Literatura

Mourek, J. Fyziologie. Učebnice pro studenty zdravotnických oborů. Praha, 2005. Silbernagl, Stefan. Atlas fyziologie člověka. 2., české vyd. Praha, 1993. Máchová, J. Biologie člověka pro speciální pedagogy. Praha, 1993. Máček, Miloš. Fysiologie a patofysiologie tělesné zátěže. Praha, 1980. Seliger, Václav. Fyziologie člověka. 1. vyd. Praha, 1983. Havlíčková, Ladislava. Fyziologie tělesné zátěže I. 2., přeprac. vyd. Praha, 1999. ISBN 80-7184-875-1 .Heller, J. a kol. Fyziologie tělesné zátěže II. Praha UK, 1996. Máček, Miloš. Fyziologie tělesných cvičení. 1. vyd. Brno, 1997. ISBN 80-210-1604-3.Soulek, Vojtěch. Přehled biologicko-medicinských předmětů pro posluchače tělesné výchovy a managementu rekreace a volného času. Hradec Králové, 1995. Kohlíková, E. Vybraná témata praktických cvičení z fyziologie člověka. Praha, 2006. Placheta, Zdeněk. Zátěžová diagnostika v ambulantní a klinické praxi. Vyd. 1. Praha, 1999. ISBN 80-7169-271-9.

Požadavky

Pravidla účasti na výuce: Dobrovolná účast na přednáškách. Povinná účast na cvičeních a seminářích (min. 80%).Požadavky k zápočtu:Min 80% aktivní účast na cvičeních.Forma zkoušky: Praktická a ústní.Výsledné hodnocení předmětu: a) praktické provedení zadaného úkolu (40%), b) ústní zkouška (60% - pojednat se správnou terminologií o vybraných otázkách).

Garant

doc. MUDr. Jiří Chaloupka, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jiří Chaloupka, CSc.doc. PhDr. Blahoslav Komeštík, CSc.doc. PaedDr. Jiří Štyrský, CSc.doc. MUDr. Jiří Chaloupka, CSc.doc. PhDr. Blahoslav Komeštík, CSc.doc. PaedDr. Jiří Štyrský, CSc.