Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie svět. hosp. a svět. ekonomika (KRCR / GSH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRCR / GSH - Geografie svět. hosp. a svět. ekonomika, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Struktura geografie a místo ekonomické geografie, geografie člověka, geografie fyzické a demografie v systému geografických věd2. Světová ekonomika - její vývoj a charakteristika. Teorie světového hospodářství.3.Charakteristika soudobého světa4.Charakteristika přírodních zdrojů ve vztahu ke globálním problémům a environmentálním přístupům v soudobém světě5.Charakteristika , vývoj a budoucnost světového průmyslu6.Charakteristika a problémy světového zemědělství a lesního hospodářství7.Charakteristika, význam a vývoj obslužné sféry, včetně problémů kreativní třídy8.Charakteristika, vývoj a budoucnost světové dopravy. význam dopravy jako realizační podmínky rozvoje cestovního ruchu9.Záladní problémy vývoje sídelní geografie10. Demografické charakteristiky současného vývoje lidské společnosti11. Demografická prognostika a problémy populační politiky12. Vývoj a perspektivy světového hospodářství

Získané způsobilosti

Studenti by měli získat schopnost rozlišit moderní vztahovou geografii ve vazbách na problémy udržitelnosti a environmentalistiky od geografie popisné a tradiční . Měli by se naučit odpovídajícím způsobem geograficky myslet a měli by porozumět zákonitostem a podmínkám rozmístění a změnách v rozmístění jednotlivých prvků světového hospodářství

Literatura

Štýrský, Jiří. Geografie udržitelného turismu světa v ekonomických, environmentálních a multikulturních souvislostech. Vyd. 6. Hradec Králové, 2011. ISBN 978-80-7435-127-3.Palatková, Monika. Mezinárodní cestovní ruch. 1. vyd. Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3750-8.Cihelková, Eva. Světová ekonomika. Praha, 1997. ISBN 80-86006-48-4.

Požadavky

Vzhledem k tomu, že tento úvodní předmět MCR z oblasti geografie je v prvním ročníku v ZS, tak je ukončen zápočtem, jehož předpokladem je především aktivní 80% účast na cvičeních, soustavné studium powerpointových prezentací uveřejněných v sytému OLIVA - BLACKBOARD, včetně řešení problémových otázek , které jsou součástí jednotlivých prezentací. Studenti také mohou vytvářet krátká zamyšlení - eseje z tématiky jednotlivých kapitol předmětu.Zápočet je možno opakovat 3x.

Garant

doc. PaedDr. Jiří Štyrský, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Jiří Štyrský, CSc.