Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie cestovního ruchu ČR (KRCR / KGCRC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRCR / KGCRC - Geografie cestovního ruchu ČR, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Postavení České republiky v mezinárodním CR, charakter podmínek, historická východiska, SWOT analýza.2. Selektivní (stimulační) faktory rozvoje cest. ruchu v ČR.3. Lokalizační podmínky rozvoje cest. ruchu v ČR.4. Ekonomické ukazatele ČR, trendy vývoje a aktuální problémy.5. Podpora a koncepce rozvoje CR na celostátní a regionální úrovni.6. Hlavní město Praha jako středisko CR České republiky a světová destinace, tematické možnosti, problémy rozvoje a příměstský rekreační systém.7. Tradiční a perspektivní destinace České republiky, potenciál jednotlivých turistických regionů.8. Lokální a regionální kultura principy vymezení.9. Kulturní krajina a regionální identita.10. Regionální odlišnosti v oblasti kultury a udržování tradic.11. Vliv CR na rozvoj regionu a CR v sociálně marginalizovaných oblastech.12. Příklady restrukturalizace krajiny a kulturních památek, příklady trendů vývoje

Získané způsobilosti

Schopnost aplikovat geografické znalosti na hodnocení potenciálu ČR (i jednotlivých regionů a destinací) pro rozvoj cestovního ruchu.

Literatura

ŠTĚPÁNEK, V.; KOPAČKA, L.; ŠÍP, J. Geografie cestovního ruchu. Praha: Karolinum,, 2001. Hrala, Václav. Geografie cestovního ruchu. 6., aktualiz. a dopl. vyd. Praha, 2013. ISBN 978-80-85970-79-1.DAVID, P.; SOUKUP, V. 1111 Památek a zajímavostí Prahy. Praha: S&D, s.r.o., 2001. Vystoupil, J. Atlas cestovního ruchu České republiky. Praha: MMR ČR, 2006. Kol. Cesty za krásou a poznáním. Turistický lexikon ČR. Praha: Olympia, 2011. Vystoupil, J.; Šauer, M. a kol. Geografie cestovního ruchu České republiky. Plzeň: Aleš Čeněk, 2011. Patočka, Jiří. Lokální a regionální kultura v České republice. Vyd. 1. Praha, 2008. ISBN 978-80-7357-347-8.David, Petr. Průvodce po Čechách, Moravě, Slezsku. Praha, 1996. ISBN 80-901517-2-8.DAVID, P.; SOUKUP, V. Velká cestovní kniha, Česká republika. Praha: S&D, s.r.o.,, 2001.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích. Vypracování seminární práce a vystoupení s jejími výsledky. Složení písemné zkoušky. V případě neúspěšného zápočtu, je možné zápočet opakovat; podmínky se nemění.

Garant

Mgr. Michal Trousil, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jiří PeteraMgr. Michal Trousil, Ph.D.doc. RNDr. Jan Vítek