Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologický seminář (KRCR / MES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRCR / MES - Metodologický seminář, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámit studenty s metodologií vědecké a odborné práce, naučit je korektní a efektivní práci s informačními zdroji (komparace, výběr vhodných informačních zdrojů, kvalitní kompilace a odvozování závěrů, nových poznatků, interpretaci, jejich využití ve vlastní práci s respektováním autorských práv a citační etiky) a seznámit se styly tvorby odborných publikací se zaměřením na seminární, závěrečné práce a vědecké či odborné články. Důležitým praktickým výstupem je získání základních informací a kompetencí k sepisování seminárních prací a k sepsání bakalářské/diplomové práce. Pro získání širšího odborného přehledu se student může seznámit studiem podkladů v LMS Blackboard či návštěvou vypsaných přednášek se základními myšlenkovými schématy a základními přístupy několika různých vědních oborů podle svého vlastního uvážení (volitelné bonusové testy znalostí jako součást získání zápočtu).1. Práce s informacemi vyhledávání, třídění, komparace.2. Autorské právo, zásady citování, citační etika.3. Dějiny vědy, metody vědeckého zkoumání, specifické přístupy různých vědních oborů.4. Zásady vypracování odborné práce.5. Typy odborných prací (seminární práce, bakalářská práce, diplomová práce, odborný článek), jejich nároky a specifika. Komentované příklady.6. Typické chyby, vyskytující se v odborných pracích.7. Zásady prezentování odborné práce.8. Týmová spolupráce dobrá praxe.9. Volitelně: podrobný výklad k dějinám, významným objevům, způsobu výzkumu, specifikám a současnému vývoji různých vědních oborů (z této části budou po oborech vytvořeny bonusové zápočtové testy).

Získané způsobilosti

Znalosti metodologie vědecké a odborné práce, korektní a efektivní práce s informačními zdroji (komparace, výběr vhodných informačních zdrojů, kvalitní kompilace a odvozování závěrů, nových poznatků, interpretaci, jejich využití ve vlastní práci s respektováním autorských práv a citační etiky), znalost stylů tvorby odborných publikací se zaměřením na seminární, závěrečné práce a vědecké či odborné články. Získání základních informací a kompetencí k sepisování seminárních prací a k sepsání bakalářské/diplomové práce.

Literatura

Trousil, Michal. Úvod do tvorby odborných prací. Vyd. 1. Hradec Králové, 2014. ISBN 978-80-7435-380-2.

Požadavky

Požadavky na zápočet:Úspěšně absolvovat základní elektronický test v prostředí LMS Blackboard a sepsat úvodní odborný článek, úzce související s tématem závěrečné práce v rozsahu 6-10 stran velikosti A4 při formátování a stylu, daném vzorovou šablonou kurzu a s dodržením metodických pokynů k jeho sepsání. Téma odborného článku, jeho obsah a způsob vypracování bude předem konzultováno s vedoucím závěrečné práce, který je zodpovědný za udělení zápočtu. Test bude náhodně generován z databáze otázek, které nebudou studentům k dispozici, budou ale k dispozici ukázky otázek a správných odpovědí v autotestu. Test lze max. dvakrát opakovat, poté je nutné si předmět zapsat znovu. Úspěšné absolvování: Pro základní test minimum 20 bodů z 50, pro úvodní odborný článek minimum 20 bodů z 50. Pro zápočet je nutné po splnění obou těchto podmínek získat celkem 50 bodů. Kromě bodů za test a odborný článek lze získat bonusové body za testy, které vycházejí z obsahu doporučených odborných přednášek. Za každý bonusový test, který student vyplňuje v LMS Blackboard samostatně, lze získat po 5 bodech.Komentář ke způsobu realizace předmětu:Studenti budou formou samostudia procházet jednotlivými etapami e-kurzu v prostředí LMS Blackboard. Před začátkem, resp. na začátku 4. semestru si student přihlásí dle harmonogramu téma své bakalářské práce, čímž mu vznikne námět pro seminární práci, v níž rozpracuje prvotní přehled řešení ve zvolené oblasti a nastíní budoucí směrování své závěrečné práce (obdoba malé doktorské práce z DSP). Seminární práce bude sepsána jako odborný článek s využitím poznatků získaných v e-kurzu. Výsledný článek bude prostřednictvím LMS Blackboard předložen vedoucímu závěrečné práce, který jej vyhodnotí a dále ještě na základě úspěšného složení e-testu udělí zápočet. Vypracování takové práce umožní bezproblémové vytvoření zadání bakalářské práce nejpozději na začátku 5. semestru. Předmět může být vhodně doplněn dle možností přednáškami z různých vědních disciplín a oborů, přičemž jejich nabídka a účast na nich bude studentům doporučována prostřednictvím online kurzu.