Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regenerace a hygiena (KRCR / RGHY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRCR / RGHY - Regenerace a hygiena, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zdatnost a výkonnost organismu, reakce, adaptace2. Regenerace - definice, rozdělení metod3. Psychologické prostředky regenerace4. Pedagogické prostředky regenerace5. Biologicko - medicínské prostředky regenerace6. Fyzikální prostředky regenerace7. Aerobní, relaxační a posilovací cvičení8. Stres, antistresové programy9. Dehydratace při sportu, pitný režim10. Význam masáže v regeneraci, indikace a kontraindikace masáže, hygienické zásady11. Mechanismy působení masáže, základní masážní hmaty12. Hygiena a preventivní lékařství, definice, náplň13. Vliv životního prostředí na zdraví14. Faktory zevního a vnitřního prostředí a jejich vliv na zdraví15. Úroveň zdravotní péče, demografie, zdravotnická statistika16. Prevence onemocnění hromadného výskytu (ICHS, diabetes, hypertenze, dna,...)17. Pohybová aktivita v prevenci nemocí18. Režim dne, biologické rytmy a sport19. Hygiena tělovýchovného prostředí20. Zásady racionální výživy21. Vitamíny, minerály, stopové prvky, vláknina ve výživě22. Výživa v prevenci poruch zdraví23. Extrémní dietní vzory, zhodnocení (diety, vegetariánství, makrobiotika, ...)24. Epidemiologie infekčních onemocnění, osobní hygiena25. Možnosti sledování fyziologických veličin při sportu, jejich hodnocení

Získané způsobilosti

Naučí se metodám a způsobům regenerace při volnočasových aktivitách, ve sportu a při dalších tělovýchovných aktivitách. Naučí se znát zdravotní rizika, která vyplývají z nesprávného provádění sportu. Osvojí si způsoby provádění a přednosti i nevýhody nejvýznamnějších regeneračních procedur. Správnou aplikací jednotlivých regeneračních postupů do tréninkového procesu u jednotlivých druhů sportů podle jejich specifických požadavků dokážou zabránit přetrénování. Seznámí se s rizikem poškození zdraví vlivem nepříznivých faktorů zevního prostředí. Osvojí si znalosti prevence neinfekčních onemocnění hromadného výskytu. Poznají a dokážou aplikovat formy a metody aktivního posilování zdraví. Znají a dodržují zásady zdravého životního stylu.

Literatura

Soulek, Vojtěch. Přehled biologicko-medicinských předmětů pro posluchače tělesné výchovy a managementu rekreace a volného času. Hradec Králové, 1995. Jirka, Zdeněk. Regenerace a sport. 1. vyd. Praha, 1990. Srb, V. Preventivní lékařství. Handzo, P. a kol. Telovýchovné lekárstvo. Martin, 1988.

Požadavky

Pravidla účasti na výuce: Dobrovolná účast na přednáškách. Povinná účast na cvičeních a seminářích (min. 80%).Požadavky k zápočtu:Účast na přednáškách a seminářích. Přednesení a obhájení seminární práce.Forma zkoušky: Ústní zkouška.Výsledné hodnocení předmětu: Výsledek ústní zkoušky 70%. Způsob přednesení a obhajoby seminární práce 20%. Aktivita na cvičeních a seminářích 10%.

Garant

doc. MUDr. Jiří Chaloupka, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jiří Chaloupka, CSc.doc. PhDr. Blahoslav Komeštík, CSc.doc. MUDr. Jiří Chaloupka, CSc.doc. PhDr. Blahoslav Komeštík, CSc.