Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Traumatologie (KRCR / TRAUM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRCR / TRAUM - Traumatologie, Fakulta informatiky a managementu, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice a rozdělení první pomoci, traumatologie, statistika úrazovosti2. Poskytování první pomoci - diagnostika, organizační činnost v místě nehody3. Organizace první pomoci4. Ošetření krvácení5. Kardiopulmonální resuscitace6. První pomoc člověku v bezvědomí7. První pomoc u křečových stavů8. Šok a jeho ošetření9. Poranění hlavy a CNS10.Poranění páteře a míchy11.Poranění hrudníku12.Poranění břicha13.Náhlé příhody břišní14.Poranění velkých kostí a kloubů15.Poranění oka16.Termická poškození organismu (podchlazení, omrzliny, popáleniny, úpal, úžeh)17.První pomoc při zasažení elektrickým proudem18.První pomoc při neúrazových stavech19.Akutní otravy20.Cizí tělesa v tělních otvorech a dutinách21.První pomoc při psychických poruchách22.Nejčastější úrazy ve sportu23.Mikrotraumata při sportovní činnosti24.Zvláštnosti v poskytování první pomoci u dětí, těhotných žen, ve stáří25.Prevence úrazů a úrazová zábrana

Získané způsobilosti

Naučí se a prakticky procvičí poskytování první pomoci při nejčastějších úrazových i neúrazových stavech.

Literatura

Dvořáček, I., Hrabovský, J., Švec, Z. První pomoc. Praha, 1983. Soulek, Vojtěch. Přehled biologicko-medicinských předmětů pro posluchače tělesné výchovy a managementu rekreace a volného času. Hradec Králové, 1995. Handzo, P. a kol. Telovýchovné lekárstvo. Martin, 1988.

Požadavky

Pravidla účasti na výuce: Dobrovolná účast na přednáškách. Povinná účast na cvičeních a seminářích.Požadavky k zápočtu:Účast na přednáškách a aktivní účast na cvičeních, úspěšné složení testuForma zkoušky: ÚstníVýsledné hodnocení předmětu: Dle výsledku ústní zkoušky

Garant

doc. MUDr. Jiří Chaloupka, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jiří Chaloupka, CSc.doc. PhDr. Blahoslav Komeštík, CSc.doc. MUDr. Jiří Chaloupka, CSc.doc. PhDr. Blahoslav Komeštík, CSc.