Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná sociologie (OSPSP / COBEC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / COBEC - Obecná sociologie, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

OSNOVA:1. Předmět sociologie (třídy sociálních jevů), její vznik a vývoj.2. Základní paradigmata, koncepce, směry, školy.3. Metody sociologického poznání (diskurz: analytický, narrativní).4. Sociologie a "common sense" (individuální sociální zkušenost).5. Sociální realita.6. Většinové a menšinové světy lidí.7. Společnost v sociologické reflexi (tradiční, moderní, postmoderní). Řád.8. Struktura společnosti, skupinová struktura. Sociální mobilita.9. Sociální změna (společenské procesy a společenská hnutí).10.Empirická sociologie.11.Sociologický průzkum (předmět, projekt).12.Výzkumné metody, techniky, procedury.l3.Jednoduché matematicko statistické zpracování dat.14.Sociologická imaginace v sociální práci.

Získané způsobilosti

CÍLE PŘEDMĚTU:l.Dovednost sociologické imaginace vnímání jevů sociálního světa.2.Použití sociologických poznatků a dovedností v sociální práci.3.Připravit a realizovat empirický sociologický průzkum.4.Úvod do sociologie v návaznosti na další disciplíny studijního programu.

Požadavky

KLASIFIKACE:-zápočet (aktivní práce v semináři, překlad stati z AJ, seminární práce: esej o vybraném menšinovém světě lidí -podmínka: osobní prožitek, psát v diskurzním jazyce sociologie),-písemná (empirická sociologie) a ústní (narrativní sociologie) zkouška.

Garant

PhDr. Ondřej Štěch, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ondřej Štěch, Ph.D.