Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poradenství (OSPSP / COPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / COPA - Poradenství, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Poradenství a sociální práce:- základní pojmy- Definice poradenství.- Poradenství vs. podávání informací a rad (counselling vs. advice-giving)- Poradenství vs. psychoterapie.Poradenství jako součást sociální práce a poradenství jako samostatná sociální služba.2. Základní principy poradenství.- Respekt k vnitřnímu světu druhého.- Udržování hranice.- Moc a pomoc (řídit v. podporovat, kontext kontroly a kontext pomoci).- Princip cirkularity v poradenském vztahu.3. Druhy intervence.- Instrukce, komentář, otázka, rezonance.4. Systemický přístup I:historie, principy, filosofické kořeny.5. Systemický přístup II:- systém definovaný problémem, cirkulární otázky, formulování zakázky6. Struktura pomáhajícího rozhovoru.- Rozdíly proti rozhovoru v situaci kontroly.- Hledání možností pomoci v situaci kontroly.7. Hodnocení kvality poradenství jako sociální služby.8.Zpětná vazba.

Získané způsobilosti

Hlavními cíli předmětu jsou:- jasné vymezení poradenství jako dílčí metody sociální práce i jako samostatné sociální služby- teoretické osvojení zásad poradenského rozhovoru- seznámení s nejdůležitějšími tématy poradenské teorie a praxe ( direktivita vs. nedirektivita, kontrola a pomoc, respekt k vnitřnímu světu klienta)

Požadavky

- aktivní podíl při práci na tématech seminářů- zápočtový test - účast na seminářích (očekávaná účast je min. 75%)