Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právo a právní předpisy (OSPSP / CPRA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / CPRA1 - Právo a právní předpisy, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecná část 4 hodiny- základní teoretické otázky státu a práva- pojem práva, prameny práva- subjekty práva- právní vztahy- právní odpovědnost- právní odvětví2. Zvláštní část- Ústavní právo 5 hodin- struktura Ústavy a Listiny základních práv a svobod- dělba moci ve státě, moc zákonodárná, výkonná a soudní- základní lidská práva, jejich garance a aplikace- politický systém,politické strany a politická hnutí- Pracovní právo 3 hodiny- subjekty pracovněprávních vztahů- pracovní poměr, vznik, změna a zánik- práce konané mimo pracovní poměr- náhrada škody v pracovním právu- sociální dimenze v pracovním právu- Sociální právo 4 hodiny- cizinci, uprchlíci a bezdomovci z pohledu mezinárodního práva- Trestní právo hmotné 4 hodiny- trestný čin a znaky skutkové podstaty trestného činu- tresty, alternativní tresty a ochranná opatření- struktura zvláštní části trestního zákona- vybrané trestné činy proti měně a trestné činy daňové- trestné činy proti rodině a mládeži- trestné činy proti svobodě a důstojnosti člověka- trestné činy proti životu a zdraví

Získané způsobilosti

1. Seznámit studenty s obecnými principy teorie práva, jeho vnitřní strukturou, formami a metodami jeho aplikace se zaměřením na ty aspekty práva, jejichž znalost je pro budoucího absolventa tohoto profesionálního zaměření zásadně důležitá. Východiskem výuky je vysvětlení ústavních principů České republiky, poznání právního řádu a jeho systematického uspořádání. 2. Vést studenty ke konkrétní práci s právní normou, umění se v právní normě orientovat, dokázat ji aplikovat a prakticky použít.3. Seznámit studenty podrobně s právní úpravou v sociální oblasti. Pro kvalifikovaný výkon práce sociálního pracovníka s akademickým vzděláním je nezbytná znalost základních norem jak veřejného tak soukromého práva, které se dotčené oblasti právních vztahů dotýkají a upravují je.

Požadavky

Na základě výsledků testů student obdrží zápočet.

Garant

JUDr. Olga Sovová, Ph.D.