Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Průběžná praxe (OSPSP / CRPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / CRPA - Průběžná praxe, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Průběžná praxeUskutečňuje se 1 den v týdnu po dobu 1 semestruTyp organizace:dle osobní preference studenta ?OPD,domovy důchodců,speciálně pedagogická centra,psychiatrické léčebny,domovy pro matky s dětmi, zařízení pro děti a mládež s poruchami chování, věznice, projekty primární a sekundární péče o děti a mládež, rodinné pradnyZákladní předpoklad:Výběr praktické kompetence, stanovení kritériíNávaznost na výuku:Zadávat studentům odpovídající úkoly pro osvojení praktických kompetencí sociálního pracovníka, zároveň využívat vlastní prožitky při praxi.Cíle učení- sledovat a zaznamenat vývoj jednoho případu- vedení dokumentace- učit se reflexi- učit se analyzovat a zaznamenávat vývoj- orientace ve specifické pomoci- znát regionální síťOrganizace supervize: 1x za 14 dní 2 hodinový supervizní seminář- nedirektivní vedení- průběžná projekce prožitků- vzájemná informovanost o institucích praxe- problémy studentů při vlastní praxiSupervize konzultantů v institucích praxe:- provádět individuálně dle potřeb studentů- navazovat kontakty s pracovišti a konzultanty praxeZávěrečná supervize:- zhodnocení splnění úkolů dle kontraktu prostřednictvím portfolia- zobecněním závěrů a návrhu dalšího odborného růstu praktikanta- administrativní ukončení praxe

Získané způsobilosti

Seznámit se s rozmanitými institucemi poskytujícími sociální služby a jejich činnostmi v kontextu sociální práce.? Aplikovat znalosti a dovednosti v praxi. ? Dovednost reflektovaného sociálního šetření.? Komunikovat s klientem, kriticky analyzovat komunikaci sociálních pracovníků (navázat kontakt, vyjasnit metarovinu definice situace, hledat zakázku, plánovat, kontrolovat, hodnotit, ukončovat kontakt) včetně neverbální komunikace.? Reflektovat sociální situaci a její vývoj (analýza potřeb klienta, analýza potřeb sociálního prostředí a společnosti, analýza zdrojů, evaluace).? Dodržovat etické standardy profese. Přemýšlet o etických dilematech.? Reflektovat profesionální hranice.? Orientovat se v organizaci a kriticky evaluovat kvalitu sociálních služeb. ? Vedení sociální agendy. Reflexe její návaznosti na požadavky donátorů, potřeby klientů a organizace samé.

Požadavky

Účast na praxi - doloženo potvrzením. Aktivní účast na supervizních seminářích. Zpracování případové studie klienta (seznámení s případem, explorace problému, dohoda o cílech - např. formou kontraktu, popis realizace plánu, ukončení, evaluace; v případě, že student nevedl práci s klientem sám, ale přihlížel jednání jiného pracovníka - kritickou reflexi zvoleného postupu; doložit případovou studii dokumentací daného případu (samozřejmě nemusí být originál).

Garant

Mgr. et Mgr. Radka Janebová, Ph.D.