Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Exkurze 2 (OSPSP / KEXK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / KEXK2 - Exkurze 2, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Na začátku semestru probíhá informační setkání týkající se organizace exkurzí pro celý semestr (rozsah, obsah, cíle, potřebné výstupy). Studující v prezenční formě obdrží od vyučující seznam předem sjednaných míst exkurzí, které společně navštíví. Studující v kombinované formě si zařízení volí samostatně, schválení volby ve sporných případech probíhá e-mailovou komunikací s vyučující.Následují exkurze v terénu (8 u prezenční formy, 5 u kombinované formy).Seminář reflexí bývá zpravidla zařazen v závěru semestru a je zaměřen na prezentaci a zpracování očekávání, zážitků a dojmů z jednotlivých zařízení, na uvědomění si osobních zisků a na modelové řešení vybraného problému dle zájmu zúčastněných.V diskusi je možné přednést vlastní témata či dotazy vztahující se k proběhlým exkurzím. Vyučující poskytuje studujícím zpětnou vazbu k jejich zprávám z jednotlivých exkurzí. Seminář se orientuje jak na rovinu profesionální, tak osobní. V prezenční formě probíhají 2 semináře skupinových reflexí (v polovině semestru a v závěru), v kombinované formě pouze 1 seminář v závěru semestru.Poslední setkání v semestru je věnováno udělení zápočtu.

Získané způsobilosti

Hlavním cílem předmětu je seznámit studující s konkrétními zařízeními působícími v sociální oblasti. Pozornost je věnována zejména cílovým skupinám klientů, specifickým přístupům a metodám práce s nimi, vzájemnému propojení poskytovaných služeb, legislativním otázkám ad. Mezi dílčí cíle patří naučit se orientovat v terénu, naučit se samostatně vyhledávat a selektovat poskytované informace podle významnosti, naučit se psát strukturovanou zprávu, naučit se propojovat teoretické poznatky s praktickou zkušeností, naučit se poskytovat zpětnou vazbu a uvědomit si osobní zisky a naučit se identifikovat problém a volit kroky pro jeho řešení.

Požadavky

Z každé exkurze je studující povinen vypracovat strukturovanou zprávu v rozsahu 3-5 stran podle zadané osnovy (základní informace o zřizovateli/statutárním zástupci; o cílové skupině klientů; o typu zařízení a režimu v něm; o formách poskytovaných služeb;o personálním zajištění s důrazem na pracovní náplň sociálního pracovníka; o vazbách na spolupracující organizace; o nezbytných právních předpisech, o způsobu financování). Písemný výstup je hodnocen v rámci semináře reflexí. Jedná se o skupinovou práci orientovanou na poskytování zpětné vazby a zpracování konkrétních zážitků a dojmů (rovina profesní, rovina osobní). Součást písemného výstupu tvoří rovněž potvrzení o absolvování dané exkurze.

Garant

Mgr. Martina Macková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie Smutková, Ph.D.