Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody a techniky práce s informacemi (OSPSP / KMETI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / KMETI - Metody a techniky práce s informacemi, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod ? obecné základy práce s informacemi (zjišťování, získávání a zpracování),2. Třídění informačních zdrojů (dokumentů a služeb), popis dokumentů z hlediska účelu, formy, zaměření apod.3. Knihy, periodika (seriálové publikace), bibliografické údaje, citace4. Citace zdrojů informací, pravidla a normy pro tvorbu dokumentů5. Problematika ochrany osobních údajů6. Moderní informační technologie, nástroje automatizovaného zpracování dat (databázové systémy), výhody digitalizace médií vedoucí k přístupnosti zdrojů on-line7. Základní data o internetu, jeho podstatě a službách. Vyhledávače, jejich historie, logické operandy jako nástroje vyhledávací strategie, identifikace dokumentů, nejznámější současné portály,8. Tipy a postupy pro vyhledávání informací na Internetu9. Využívání možností zákona o svobodném přístupu k informacím, informační zdroje - bchodní rejstřík, ARES, a zdroje ekonomických informací na webu, média na webu, e-ziny, vláda, ministerstva a servery státní správy a samosprávy, možnosti využití pro sociální práci.10. Prezentace vlastního projektu

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními pravidly odborné práce s informacemi a motivovat je k osvojení si těchto zásad prostřednictvím praktických cvičení. Studenti se naučí vyhledávat a následně zpracovávat informace, orientovat se v informačních zdrojích, využívat všechny dostupné informační zdroje, osvojí si metody technické a formální úpravy dokumentu.

Požadavky

Studenti si založí a budou doplňovat portfolio k tomuto semináři. Podmínkou zápočtu je aktivita na seminářích a prezentace výsledků praktického cvičení.

Garant

PaedDr. Karel Myška, Ph.D.