Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální politika (OSPSP / KSOCP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / KSOCP - Sociální politika, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Text je příliš dlouhý, plné znění naleznete v odkazu na další informace.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je podat základní rozbor historických okolností, které formovaly moderní sociální politiku a dojít tak k porozumění soudobým trendům v oblasti sociální politiky a sociálního státu. Cílem předmětu je vybavit studenty znalostmi o sociální a ekonomické podmíněnosti opatření v oblasti sociální politiky. Znalost základních principů sociální spravedlnosti a solidarity vyžaduje od studenta schopnost jejich interpretace optikou různých ideologií a zároveň se zahrnutím historických a kulturních souvislostí. K porozumění soudobým reformám v oblasti sociální politiky vedou kroky od znalostí z historie sociální politiky, přes současný stav až k vývojovým tendencím sociální politiky v současné Evropě. Hlavní důraz by měl být kladen na to, aby studenti porozuměli všestranným účinkům jednotlivých politik a jejich vzájemnému ovlivňování a též jejich nezáměrným (vedlejším) účinkům. Studenti by měli být schopni využít poznatků a znalostí v praxi při nalézání vhodných řešení sociálních problémů.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: 1. Ústní referát (pouze prezenční studium) přednesený na semináři na jedno ze zadaných témat (viz níže).Ústní referát:- probíhá ve dvojici na jedno z vybraných témat- očekává se prezentace v rozsahu cca 15 minut- očekává se ústní prezentace podle připravené osnovy, ne doslovné čtení celého připraveného textu- v úvodu referátu se očekává přednesení cíle zpracovávaného tématu a stručné nastínění obsahu (sledu dílčích témat) referátu, která následně zazní- na závěr referátu se očekává přednesení podnětů k diskusi (otázky k diskusi...)2. Vypracování seminární práce (prezenční i kombinovaná forma studia) na vybrané téma (viz seznam témat níže). Rozsah 1250 ? 2500 slov. Text bezpodmínečně v úvodu obsahuje cíl zpracování práce, aplikační a symbolický cíl, dále je v úvodu zmíněn stručný obsah, resp. sled dílčích témat textu (a komentář k logice jejich zařazení a sledu...), text pracuje s tištěnými zdroji, s elektronickými zdroji a minimálně s jedním cizojazyčným zdrojem. Text obsahuje odkazy na zdroje přímo v textu. Na konci textu je uveden (1) soupis bezprostředně použitých a (2) dalších relevantních zdrojů, které byly volně využity při zpracování tématu (nebyly citovány ani parafrázovány v textu). Text dodržuj základní body normy ISO 690, která se týká bibliografické citace zdrojů.V textu zápočtové práce je posuzována snaha uvádět nikoli pouze popis stavu problematiky, nýbrž souvislosti a možné příčiny a důsledky analyzovaných jevů a opatření. Požadavky ke zkoušce:Při ústní zkoušce (prezenční studium) je kladen důraz na schopnost aktivně uchopit problém v souvislostech. Není kladen důraz na memorování faktů. V případě písemné zkoušky formou závěrečného testu (kombinované studium) je test směřován na porozumění pojmosloví a zasazení jevů do historických souvislostí.Součástí domácí přípravy je četba odborné literatury, časopisů a vyhledávání informací na internetu. Rozsah domácí přípravy 14 hod./sem.

Garant

PhDr. Martin Smutek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martin Smutek, Ph.D.