Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální plánování a soc. projektování (OSPSP / KSOPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / KSOPP - Sociální plánování a soc. projektování, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uvedení do problematiky: etické, gnozeologické a metodologické aspekty analýzy a tvorby politik. Vazba na reálné procesy tvorby a realizace politik. Položení otázky, koncepty řešení poznávacích a praktických úloh.2. Různé teoretické přístupy užívané v analýze a tvorbě politik a možnosti jejich uplatnění.3. Klíčoví aktéři politik, jejich charakteristika. Agendy politik: problémy veřejného života, agendy vázané na instituce (sektory). Vynořující se příležitosti k formování a realizaci politik. Arény politik: veřejnost, parlament, vláda, zájmové skupiny, média.4. Metody analýzy a tvorby politik (podle zájmu studentů): hodnocení politik (např. analýza výnosů a nákladů), metody expertního posuzování a expertního šetření, obsahová analýza, strom problémů, analýza legislativních dokumentů, brainstorming, morfologická metoda, strom cílů, metoda Delphi, metoda kritické cesty, scénáře, programová tvorba, tvorba legislativních norem.?.5. Komunitní plánování na místní, regionální a celostátní úrovni, tvorba plánů a koncepcí.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je, aby studenti dokázali identifikovat sociální potřebu, analizovat dostupné i potenciální zdroje a navrhnout postupy řešení a postup evaluace. Za tímto účelem budou řešit praktická cvičení a naučí se spolupracovat ve skupinách 4-6 (vytvářet pravidla komunikace, přijímání rozhodnutí apod.)Výsledkem praktických cvičení bude vypracování střednědobého strategického plánu organizace a jeho obhajoba.

Požadavky

Úspěšné splnění studijních povinností bude předpokládat aktivní účast při tvorbě projektů a sociálních plánů, veřejné prezentace řešení vybraných problémových okruhů, týmovou spolupráci, návštěvnost předmětu (vzhledem k práci ve studentských týmech) minimálně ze 75 %. Studentské týmy budou muset předložit výsledky své práce v písemné podobě a s vymezením autorského podílu jeho jednotlivých členů.

Garant

Mgr. Jan Hloušek, Ph.D.