Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia sociální práce (OSPSP / KUVSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / KUVSS - Úvod do studia sociální práce, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studium na vysoké škole- systém akademických titulů,- etika oslovování akademických pracovníků- systém organizace studia, studijní a stipendijní řád- základní pojmosloví týkající se studia na vysoké škole (zápočet, zkouška, kolokvium)Doporučená literatura:Zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školáchStudijní a zkušební řád Univerzity Hradec KrálovéStipendijní řád Univerzity Hradec KrálovéDisciplinární řád Univerzity Hradec KrálovéStruktura a orgány vysoké školy- struktura a orgány Univerzity Hradec Králové- organizační postavení Ústavu sociální práce v rámci Univerzity Hradec Králové- akademičtí funkcionáři- akademický senátDoporučená literatura:Statut Univerzity Hradec KrálovéVolební a jednací řád Akademického senátu Univerzity Hradec Královéwww.uhk.czKnihovna, Badatelna Archivu Univerzity Hradec Králové, univerzitní nakladatelství Gaudeamus, Poradenské centrum- služby Knihovny Univerzity Hradec Králové- dostupné elektronické databáze- služby Badatelny Archivu Univerzity Hradec Králové- služby univerzitního nakladatelství Gaudeamus- dostupnost a způsob objednání skript a učebnic z univerzitního nakladatelství- Pedagogicko-psychologická poradna Poradenského centra Univerzity Hradec Králové- Středisko pro studenty se specifickými potřebami Augustin Poradenského centra UHK- Psychoterapeuticko-duchovní poradna Poradenského centra Univerzity Hradec KrálovéDoporučená literatura:Knihovní řád knihovny Univerzity Hradec KrálovéZáklady práce s katalogem IPAC, Knihovna Univerzity Hradec KrálovéBadatelský řád Archivu Univerzity Hradec KrálovéPráce s odbornou literaturou- způsoby citace v textu a uvádění zdrojů informací- ozřejmění smyslu a zásad vědecké práce s literaturouDoporučená literatura:Norma ISO 690Druhy vědeckých (odborných) prací- možné typy výstupů vyžadovaných při studiu oboru Sociální práce- úvaha, esej, seminární práce, odborná stať, výzkumný záměr, výzkumná zpráva, referát, bakalářská závěrečná práce a dalšíDoporučená literatura:ČMEJRKOVÁ, S.; DANEŠ, F.; SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. Praha : Leda, 1999.ECO, U. Jak napsat diplomovou práci. Olomouc : Votobia, 1997.Pravidla zadání závěrečné práce a jejího vypracování, Směrnice ředitele Ústavu sociální práce Univerzity Hradec Králové č. 15/2011Seznámení s oborem Sociální práce na Ústavu sociální práce Univerzity Hradec Králové- aspirace studentů na budoucí profesní uplatnění- očekávání studentů od studia oboru Sociální práce- vzájemná tématická provázanost studijních předmětů- vztah sociální práce a sociální politiky, ekonomie, sociologie, demografie, filosofie, psychologie a dalších disciplín- obsahové zaměření dlouhodobých výzkumných úkolů řešených na Ústavu sociální práce Univerzity Hradec Králové- odborné zaměření kmenových akademických zaměstnanců Ústavu sociální práce Univerzity Hradec KrálovéDoporučená literatura:MUSIL, L. Ráda bych Vám pomohla, ale... Brno : Marek Zeman, 2004.Etický kodex sociálních pracovníků České republiky

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je (1) obeznámit studenty se strukturou VŠ a jejími orgány, (2) obeznámit se základními vnitřními předpisy Univerzity Hradec Králové a Ústavu sociální práce. Předmět si klade rovněž za cíl (3) nastínit možnosti práce s literaturou v knihovně Univerzity Hradec Králové a s možnostmi meziknihovních výpůjčních služeb a čerpání informací z elektronických databází. Kurz si klade za cíl informovat rovněž o možnostech univerzitního archivu a o způsobech nakládání s bakalářskými a diplomovými pracemi jako s duševním vlastnictvím. V odborně zaměřené části kurzu se předmět zaměřuje na cíl (4) naučit studenty práci s literaturou (jako nezbytný základ studia na univerzitě), (5) seznámit studenty se základními periodiky v oboru sociální práce a (6) metodicky vést studenty při psaní prvních vědeckých textů (seznámit s typy odborných textů, strukturou odborného textu, náležitostmi a se způsobem citací použitých zdrojů). Návazně na to si předmět klade za cíl (7) seznámit studenty s požadavky na vypracování bakalářské závěrečné práce (seznamuje se způsobem volby tématu, metodologickým ukotvením a formálními náležitostmi). Oborově orientovaným cílem předmětu pak je (8) diskutovat pojetí oboru Sociální práce na Ústavu sociální práce Univerzity Hradec Králové, upozorňovat na vzájemné provázanosti a návaznosti jednotlivých studijních předmětů a odůvodnit zařazení prvních od odborných předmětů vztahujících se úzce k oboru sociální práce až do druhého semestru studia. Formou stručného nástinu si předmět klade za cíl předestřít hlavní oborová témata sociální práce ? různá pojetí sociální práce a dilemata sociální práce (historická vývojová dilemata oboru i praktická každodenní dilemata sociálních pracovníků).

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu: Zpracovat seminární práci v rozsahu přibližně 1250 slov na téma dle vlastního výběru. Vyučujícím bude sledována relevantnost volby tématu vzhledem k oboru sociální práce a zdůvodnění volby tématu (legitimizace vztahu tématu k oboru sociální práce). Podstatnou náležitostí zápočtové práce je pak splnění základních náležitostí odborného textu po formální stránce, tedy členění textu, citace zdrojů v textu a seznam použité literatury dle normy ISO 690. Text dále bezpodmínečně v úvodu obsahuje cíl zpracování práce, aplikační a symbolický cíl, dále je v úvodu zmíněn stručný obsah, resp. sled dílčích témat textu (a komentář k logice jejich zařazení a sledu...), text pracuje s tištěnými zdroji, s elektronickými zdroji a minimálně s jedním cizojazyčným zdrojem. Text obsahuje odkazy na zdroje přímo v textu. Na konci textu je uveden (1) soupis bezprostředně použitých a (2) dalších relevantních zdrojů, které byly volně využity při zpracování tématu (nebyly citovány ani parafrázovány v textu).

Garant

PhDr. Martin Smutek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie Smutková, Ph.D.PhDr. Ondřej Štěch, Ph.D.