Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika sociální práce (OSPSP / PDIDA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / PDIDA - Didaktika sociální práce, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

? Vymezení pojmu didaktika. Vývoj vzdělávacích koncepcí.? Výuka jako didaktický systém. Tradiční model vyučování. Vzdělávací dokumenty.? Podstata vyučovacího procesu. Vyučovací koncepce.? Alternativní vzdělávací systémy. Technologie výuky.? Činitelé edukační reality: učitel a dítě - žák ? student.? Příprava na vyučování, výběr a uspořádání učiva, didaktický systém. Pedagogické dovednosti a pedagogické situace.? Organizační formy výuky, jejich pojetí v tradičním přístupu a v alternativních pedagogických směrech.? Aktivizující metody ve vyučování. Kreativita.? Diagnostika, autodiagnostika a učitelská sebereflexe. Hospitace, jako zdroj didaktických dovedností.? Moderní didaktické technologie a jejich uplatnění v podmínkách střední školy.

Získané způsobilosti

Cílem je rozvíjet profesionální pedagogické myšlení, postihnout historicko srovnávací kontext a uvažovat o bezprostředních aplikacích do školské praxe. K dílčím cílům disciplíny patří: rozvíjet profesní orientaci budoucích učitelů za základě komparace obecných poznatků a konkretizovaného učiva, rozvíjet schopnost uvažovat o didaktických transformacích učební látky až na úroveň konkrétní vyučovací jednotky (pracovního dne), vést profesně zralé diskuse k aktuálním tématům českého školství, informovat o současných problémech vzdělávání a jejich didakticky optimálních řešeních.V praktické rovině půjde o řešení modelových situacích (v rámci tzv. mikrovýstupů).

Požadavky

Požadavky k zápočtu a zkoušce:Vytvoření seminární práce na zvolené téma.Aplikace znalostí z daného předmětu.Písemný test + ústní zkouška.

Garant

Mgr. Zuzana Truhlářová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš EichlerMgr. Zuzana Truhlářová, Ph.D.