Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evaluace sociálních programů (OSPSP / PEVAL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / PEVAL - Evaluace sociálních programů, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Text je příliš dlouhý, plné znění naleznete v odkazu na další informace.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je porozumění základnímu pojmosloví v problematice evaluace sociálních programů. Cílem je porozumění teoretickým úskalím hodnotícího výzkumu, jeho typům a formám a jejich vazbě na základní výzkumné metody a techniky sociálních věd.Student by měl být schopen na základě tohoto předmětu argumentačně legitimizovat (odůvodnit) potřebu provedení evaluace sociálního programu (politiky) a zdůvodnit výzkumné postupy a nástroje, kterými chce dojít k evaluačním zjištěním. Student by dále měl být schopen formulovat doporučení pro praxi vzešlá z hodnotícího výzkumu jak sumativního (převážně kvantitativního) typu, tak doporučení vzešlá z formativní (převážně kvalitativní) studie. Výstupem studia by mělo být komplexní porozumění studenta problematice evaluace v soudobé sociální realitě (sociálním státě), jelikož jde mj. i o jeden z nástrojů prosazování veřejného zájmu ve veřejné (sociální) politice.Znalosti získané v tomto předmětu jsou využitelné v koncepční, plánovací a hodnotící rovině tvorby a analýzy veřejných (sociálních) politik jak na národní (mezinárodní) úrovni, tak na lokální (krajské, obecní) úrovni. Znalosti jsou tak prakticky využitelné jak v oblasti veřejné správy při koncipování jednotlivých tématických oblastí sociální politiky (rodinná politika, politika zaměstnanosti, vzdělávací politika...) a také v procesech komunitního plánování sociálních služeb tak v oblasti neziskového sektoru v plánování a hodnocení neziskových sociálních programů (projektů).

Požadavky

Požadavky na zápočet:(1) Zpracování evaluačního záměru v písemné podobě. Zadání: Vypracovat vlastní projekt komplexně pojaté evaluační studie zvolené sociální intervence (s využitím relevantních výzkumných metod a technik). Projekt se může vztahovat k tématu diplomové práce (doporučeno). Forma textu: Modelová žádost o finanční podporu výzkumné studie.Rozsah zpracování písemného výstupu 1250 ? 2500 slov. Písemný výstup zahrnuje všechny náležitosti uvedené níže v osnově záměru evaluační výzkumné studie.(2) Ústní prezentace evaluačního výzkumného záměru na semináři (pouze prezenční forma studia). Obhajoba cílů a výzkumných postupů před studijní skupinou. (3) Závěrečný písemný zápočtový test s uzavřenými otázkami, který se zaměřuje na porozumění základním pojmům z oblasti evaluace sociálních programů a jejich výzkumné metodologie. Záměr evaluace sociálního programu Uchazeč o grant Ústav sociální práce, Univerzita Hradec KrálovéSídlo: Hradec KrálovéOdpovědný řešitel projektu Jméno:Příjmení:E-mail: Pracovní zařazení (funkce): Student magisterského studijního programu Sociální politika a sociální práceSpoluřešitel(é) Jméno:Příjmení: E-mail:Pracovní zařazení (funkce): Student magisterského studijního programu Sociální politika a sociální práceDatum podání projektu xx.xx.20xxDoba řešení projektu xx měsíců (xx.xx.20xx ? xx.xx.20xx)Název projektu:Project Name:Klíčová slova:evaluace, ...Key Words: Evaluation, ...Abstrakt: (cca 10 řádků)Abstract: (approx. 100 words)Hlavní cíl evaluačního projektuCílem evaluačního projektu je: Hlavními evaluačními otázkami jsou: - Vybrané dílčí otázky navrhovaného evaluačního projektu:- Zdůvodnění návrhu a kontext výzkumu (background), metodologické ukotvení Zdůvodnění navrhované evaluace a kontext (cca 2 strany)...Percipované problémy (rozsah 2 ? 3 strany)...Přínos navrhované evaluace ? důvody pro financování studiePřínosy navrhované evaluační studie lze spatřovat:a) b) c) Předpokládaným klíčovým přínosem evaluačního projektu je pro hodnocený program (intervenci), případně pro klienty, pro sociální vědy a společnost: Metodologické ukotvení (cca 2 strany)...Možné sledované znaky sociálního programu:- Diskuse ? rizika zvoleného evaluačního přístupu (cca 1 strana)...Rámcový sled výzkumných aktivit:1. 2. 3. 4. 5. Odpovědný řešitel: V Hradci Králové dne xx. xx. 20xxPoužitá literatura (odborná tématická i metodologická):...Přílohy:1. Požadované finanční prostředky na zpracování evaluační studiePříloha č.1:Požadované finanční prostředky na zpracování evaluační studie

Garant

PhDr. Martin Smutek, Ph.D.