Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gender a sociální práce (OSPSP / PGENS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / PGENS - Gender a sociální práce, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. téma Úvod do genderových a feministických studií. Rovné příležitosti v ČR. Genderově senzitivní jazyk.2. téma Transgenderová studia. LGBTI komunita a menšina, homofobie.3. téma Konstrukce sociálních rolí ve vztahu k privátní sféře.4. téma Muži a sociální práce. Moc a autorita.5. téma Genderově senzitivní sociální práce se ženami a muži v multikulturní perspektivě.6. téma Ženy, muži a trh práce. Otazníky okolo sexuálního obtěžování.7. téma Sociální kontrola těla: Příklad interrupce.8. téma Sociální konstrukce těla: Příklady mentální anorexie a mentální bulimie.9. téma Domácí násilí mezi partnery.10. téma Diskurs znásilnění v České republice a možnosti sociální práce.

Získané způsobilosti

Studenti a studentky by měli získat vhled do problematiky gender s úzkou vazbou na sociální práci a sociální politiku. Absolvent/ka předmětu by měl/a reflektovat genderové stereotypy a jejich dopady na praktickou sociální práci. Obsah bude orientován na konkrétní sociální situace, které se mohou stát cílem intervence sociálních pracovnic a pracovníků. Situace byly zvoleny tak, aby bylo zřejmé, jak genderové konstrukce ovlivňují fyzické a psychické bytí žen a mužů a také jejich role a šance ve společnosti. Důraz bude kladen především na oblasti homofobie (ve vztahu k transgenderovým identitám, lesbám a gayům) ve společnosti i v sociální práci, na dělbu sociálních rolí ve vztahu k veřejné a privátní sféře (oblasti rodiny a trhu práce) a její dopady do sociální práce (klientský status žen a mužů, na mezigenderové vztahy a genderové aspekty moci a autority), na genderově senzitivní sociální práci v multikulturní perspektivě, na sociální konstrukci těl (na příkladu mentální anorexie a mentální bulimie), na svobodu rozhodování o vlastním těle (na příkladu interrupcí), na násilí mezi partnery a bude také reflektována problematika znásilnění.

Požadavky

Zápočet:Prezenční studium:- Průběžná četba povinné literatury ("povinná literatura" zahrnuje texty, které studující musí přečíst jako podmínku k zápočtu, zatímco "vybraná literatura k tématu" je uvedena jen pro ilustraci pro zájemce o témata).- Aktivita na seminářích (aktivní diskuze k jednotlivým tématům na základě pročtené literatury a otázek v sylabech).Kombinované studium:- Účast na výuce (ve druhém bloku bude probráno šest témat zvolených skupinou, kdy vyučující bude klást otázky ze sylabu a bude k nim probíhat diskuze).- Četba povinné literatury ("povinná literatura" zahrnuje texty, které studující musí přečíst jako podmínku k zápočtu, zatímco "vybraná literatura k tématu" je uvedena jen pro ilustraci pro zájemce o témata).Zkouška:Prezenční studium: písemný test, kde budou uvedeny výhradně otázky z distančního textu; nadstandardně aktivní studentky či studenti mohou získat hodnocení "výborně" bez nutnosti absolvovat písemný test za pravidelnou aktivitu na seminářích.Kombinované studium: písemný test, kde budou uvedeny výhradně otázky z distančního textu; nadstandardně aktivní studentky či studenti v rámci 2. setkání mohou získat hodnocení "výborně" bez nutnosti absolvovat písemný test za aktivitu na druhém setkání.