Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální práce v rod a náhr. rod. péče (OSPSP / PSPRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / PSPRA - Sociální práce v rod a náhr. rod. péče, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Text je příliš dlouhý, plné znění naleznete v odkazu na další informace.

Získané způsobilosti

Mezi konkrétní dílčí cíle patří orientační seznámení se základními teoretickými východisky, která se uplatňují v sociální práci s rodinou, dále zprostředkování přehledu základních právních předpisů, které upravují práva, povinnosti, kompetence a zodpovědnost zúčastněných subjektů, a také mapování aktuálních trendů v dané oblasti, které se promítají do podoby intervencí s vybranými cílovými skupinami klientů.

Požadavky

Prezenční studium:Zápočet ? 80% účasti v semináři; aktivita formou zapojení do diskuse na aktuální témata z oblasti sociální práce s rodinou a náhradní rodinné péče, realizace technik práce s klientem, event. technik zaměřených na prevenci syndromu vyhoření (sebezkušenost); písemné zpracování a stručná ústní prezentace volně vybraného příběhu rodiny (rozsah 3-5 stran), ve které by podle uvážení studenta byla potřebná intervence sociálního pracovníka (popis situace, vysvětlení, popis realizovaného řešení situace, návrh vlastních kroků řešení) - následuje diskuse (skupinová práce).Zápočet ústní formou ? znalostní prověrka (testování schopnosti převedení teoretických poznatků do řešení konkrétní problémové situace). Kombinované studium:Zápočet ? aktivita formou zapojení do diskuse na aktuální témata z oblasti sociální práce s rodinou a náhradní rodinné péče, realizace technik práce s klientem, event. technik zaměřených na prevenci syndromu vyhoření (sebezkušenost); písemné zpracování a stručná ústní prezentace volně vybraného příběhu rodiny (rozsah 3-5 stran), ve které by podle uvážení studenta byla potřebná intervence sociálního pracovníka (popis situace, vysvětlení, popis realizovaného řešení situace, návrh vlastních kroků řešení) - následuje diskuse (skupinová práce).Zápočet ústní formou ? znalostní prověrka (testování schopnosti převedení teoretických poznatků do řešení konkrétní problémové situace).Problémové situace k ústnímu zápočtu:Zanedbávané dítě, citová deprivaceZáškoláctvíPorozvodová situace, syndrom zavrženého rodičeDrobné krádeže, delikvenceŠikana ve školeExperimentování s drogami (nezl. dítě)Týrané dítě v rodiněDěti v dětském domově, sporadický kontakt s rodičiDomácí násilí, děti jako svědciAlkoholismus v rodiněRodič ve výkonu trestuPoruchy příjmu potravyÚstní zápočet probíhá ve skupině 3 studentů, z nichž 1 vylosuje jedno z nabízených témat, o kterém poté skupina diskutuje podle předem zadaných bodů. Seznam problémových situací k ústnímu zápočtu obdrží studující při prvním setkání, aby měli možnost se během semestru na zápočet připravit. Doporučuji skupinovou práci, samostudium lze doplnit konzultacemi.Body pro zpracování problémové situace:Poznatky jakých dílčích disciplín, studovaných oborů lze při řešení využít? (multidisciplinární přístup)Jaké teoretické přístupy pro řešení zvolíte (s ohledem na specifikum problémové situace, s ohledem na klienta/klienty, s ohledem na vývoj případu)?Jakou platnou legislativu k řešení použijete?Které instituce, služby se budou podílet na řešení situace, jakým způsobem?Jak budou vypadat konkrétní kroky řešení problémové situace? (ilustrativní případ)Která preventivní opatření zvolíte? (3 úrovně prevence)Kterou studijní literaturu použijete? (autor, název knihy)

Garant

Mgr. Martina Macková, Ph.D.