Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální politika (OSPSP / QGUA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / QGUA - Sociální politika, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka je rozdělena do dvou bloků. První blok trvá 7 týdnů, druhý 6 týdnů. Po prvním i druhém bloku budou následovat písemné testy (viz Způsob a pravidla výsledné klasifikace předmětu) Ve čtrnácti týdnech semestru tedy bude probráno 13 témat.BLOK I.SOCIÁLNÍ POLITIKA1. sociální politika, sociální stát a sociální práce jako společenské instituce- vývoj občanství a politických práv- sociální politika a ostatní veřejné politiky2. Principy sociální politiky- solidarita a sociální spravedlnost (rovnost a svoboda) jako hlavní prvky dynamikysociální politiky- cíle sociální politiky3. Vývojové etapy sociální politiky- pojem a definice welfare state- historické příčiny vzniku sociálního státu a paralely k současnému vývoji4. Sociální stát a jeho režimy- klasifikace Esping-Andersena, Titmusse, institucionální a residuální pojetí- welfare mix5. Krize sociálního státu a její příčiny- hledání evropského sociálního státu6. Sociální pomoc- pojem chudoba a její různé definice, past chudoby, sociální exkluze7. Prevence sociálních problémů- sociální pojištění- demografické charakteristiky společnosti- problematika stárnutí společnosti8. Průběžný test (shrnuje Blok I. - 7 témat)BLOK II.ZÁKLADNÍ OBLASTI SOCIÁLNÍ POLITIKY9. Politika zaměstnanosti a pracovního trhu- aktivační strategie a její nástroje10. Zdravotní politika- organizace zdravotních systémů- náklady na zdravotní politiku11. Vzdělávací politika- vztah k hospodářské politice- investice do lidského kapitálu a návratnost12. Rodinná politika- funkce a význam rodiny ve společnosti- pojetí rodiny ? konzervativní, liberální, sociálně-demokratické - a odpovídající modely rodinné politiky13. Bytová politika- indikátory úrovně a potřeby bydlení- sociální bydlení14. Soudobé trendy a problémy sociální politiky- instituce a úmluvy- harmonizace systémůZávěrečný test (shrnuje Blok II. ? 6 témat)

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je nastínit základní funkce a principy sociální politiky a vybavit tak studenty znalostmi o sociální a ekonomické podmíněnosti opatření v oblasti sociální politiky. K nim je možno dojít postupnými kroky od znalostí z historie sociální politiky, přes současný stav až k vývojovým tendencím sociální politiky v současné Evropě.Hlavní důraz by měl být kladen na to, aby studenti porozuměli všestranným účinkům jednotlivých politik a jejich vzájemnému ovlivňování. V důsledku by měli být studenti schopni využít poznatků a znalostí v praxi při nalézání vhodných řešení sociálních problémů.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu: 1. Vypracování seminární práce na vybrané téma. Bližší specifikace požadavků na seminární práci bude sdělena ústně při zahájení výuky. Rozsah 1250 ? 2500 slov. Text bezpodmínečně v úvodu obsahuje cíl zpracování práce, aplikační a symbolický cíl (viz ústní pokyny), dále je v úvodu zmíněn stručný obsah, resp. sled dílčích témat textu (a komentář k logice jejich zařazení a sledu...),- text pracuje s tištěnými zdroji, s elektronickými zdroji a minimálně s jedním cizojazyčným zdrojem. Text obsahuje odkazy na zdroje přímo v textu. Na konci textu je uveden (1) soupis bezprostředně použitých a (2) dalších relevantních zdrojů, které byly volně využity při zpracování tématu (nebyly citovány ani parafrázovány v textu). Dodržujte základní body normy ISO 690, která se týká bibliografické citace zdrojů.2. Bodový výsledek průbězného a závěrečného zápočtového testu v součtu alespoň 60% maxima.Podmínky složení zkoušky:Zkoušce předchází udělení zápočtu. Zkouška bude probíhat ústní formou.

Garant

PhDr. Martin Smutek, Ph.D.