Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální politika (OSPSP / RDUA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / RDUA - Sociální politika, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

BLOK I.SOCIÁLNÍ POLITIKA1. Vznik institucí sociální politiky- vývoj občanství- teorie byrokracie- základní funkce sociální politiky2. Principy sociální politiky- solidarita- sociální spravedlnost- sociální nerovnosti- cíle sociální politiky3. Vývojové etapy sociální politiky- pojem a definice welfare state4. Sociální stát a jeho režimy- klasifikace Esping-Andersena, Titmusse- institucionální a residuální pojetí- welfare mix5. Krize sociálního státu a její příčiny- hledání evropského sociálního státu6. Sociální pomoc- nástroje a cíle- pojem chudoba a její různé definice, past chudoby7. Prevence sociálních problémů- sociální pojištění- demografické charakteristiky společnosti- problematika stárnutí společnostiBLOK II.ZÁKLADNÍ OBLASTI SOCIÁLNÍ POLITIKY9. Politika zaměstnanosti a pracovního trhu- kompenzace příjmu v nezaměstnanosti- aktivní politika a její nástroje- národní plán zaměstnanosti10. Zdravotní politika- organizace zdravotních systémů- náklady na zdravotní politiku11. Vzdělávací politika- vztah k hospodářské politice- investice do lidského kapitálu a návratnost12. Rodinná politika- funkce a význam rodiny ve společnosti- pojetí rodiny ? konzervativní, liberální, sociálně-demokratické - a odpovídající modely rodinné politiky13. Bytová politika- indikátory úrovně a potřeby bydlení- sociální bydlení14. Soudobé trendy a problémy sociální politiky- instituce a úmluvy- harmonizace systémů

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je nastínit základní funkce a principy sociální politiky a vybavit tak studenty znalostmi o sociální a ekonomické podmíněnosti opatření v oblasti sociální politiky. K nim je možno dojít postupnými kroky od znalostí z historie sociální politiky, přes současný stav až k vývojovým tendencím sociální politiky v současné Evropě.Hlavní důraz by měl být kladen na to, aby studenti porozuměli všestranným účinkům jednotlivých politik a jejich vzájemnému ovlivňování. V důsledku by měli být studenti schopni využít poznatků a znalostí v praxi při nalézání vhodných řešení sociálních problémů.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu: 1. Vypracování seminární práce na téma: Rozbor vybrané oblasti sociální politiky. Bližší specifikace požadavků na seminární práci bude studentům sdělena při zahájení výuky. Rozsah 1250 ? 2500 slov. 2. Bodový výsledek závěrečného zápočtového testu alespoň 60% maxima.Podmínky složení zkoušky:Zkoušce předchází udělení zápočtu. Zkouška bude probíhat ústní formou. Součástí zkoušky bude krátká diskuse o tématu vlastní seminární práce.

Garant

PhDr. Martin Smutek, Ph.D.