Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Demografie (OSPSP / RXCA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / RXCA - Demografie, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do demografie - definice pojmu, vymezení předmětu, společenský význam disciplíny, vnitřní struktura demografie, demografická literatura.2. Historie demografie - vývoj demografického myšlení, česká demografie, historie sčítání lidu a evidence přirozené měny.3. Demografické ukazatele - míry, kvocienty, čas v demografii, Lexisův diagram.4. Struktura obyvatelstva podle pohlaví a věku, národnostní, sociální, ekonomická a vzdělanostní struktura, struktura obyvatelstva podle náboženského vyznání.5. Prostorová struktura obyvatelstva, migrace.6. Demografická analýza - úmrtnost.7. Demografická analýza - sňatečnost, rozvodovost.8. Demografická analýza - plodnost, porodnost,potratovost.9. Celkové charakteristiky přirozené reprodukce.10. Demografické odhady a projekce.11. Populační teorie a politika, demografická revoluce, druhý demografický přechod.12. Světový populační vývoj.13. Demografie České republiky a její postavení ve světovém populačním vývoji.14. Vybrané otázky demografie romské populace, některé demografické souvislosti onemocnění AIDS a zdravotního postižení

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními demografickými pojmy, současným demografickým vývojem a metodami demografické analýzy.

Požadavky

Zápočet je studentům udělován při splnění následujících podmínek:průběžné plnění úkolů zadaných na seminářizpracování seminární práce k vybrané problematice v rozsahu 6 - 8 stran textu.Zkouška probíhá písemnou a ústní formou. Tematickými okruhy jsou body osnovy předmětu.