Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální práce s handicapovanými (OSPSP / SCUA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / SCUA - Sociální práce s handicapovanými, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah kurzu je rozdělen do 9 tematických okruhů. Součástí každé lekce je diskuse nad probíranými tématy a předpokládá se aktivní zapojení všech studentů.1. Základní pojmy z oblasti sociální práce s handicapovanými2. Zdravotní postižení3. Mentální postižení a autismus4. Duševní nemoc5. Stáří6. Rovnoprávné zapojení a vzdělávání handicapovaných7. Síť sociálních služeb pro zdravotně postižené8. Ústavní péče a její alternativy9. Organizace osob se zdravotním postižením - svépomocné organizace, poradenská činnost

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je seznámit studenty s moderními trendy v oblasti sociálních služeb pro lidi s postižením a naučit je rámcově posoudit potřebnou podporu u konkrétního člověka s postižením a kvalitu jeho prostředí.

Požadavky

◘ Zpracování vybraného tématu a jeho prezentace.Téma bude zpracováno 1-3 studenty nebo studentkami písemně a bude na semináři osobně prezentováno. Termíny prezentací se řídí rozpisem témat vypracovaným na prvním nebo druhém setkání. K prezentaci tématu je možno přizvat i zástupce cílové populace nebo pomáhajícího pracovníka činného v dané oblasti. Text referátu v písemné podobě (min. 10 stran samotného textu, v případě spolupráce 2 a více studentů min. 15 stran textu) bude odevzdán nejpozději v den prezentace, doba prezentace min. 45 minut, dalších 30 minut vedení řízené diskuse k tématu (předem připravená diskusní témata, otázky, řešení modelových situací apod.). Text musí respektovat předepsaný formát textu i citací a v závěru obsahovat seznam použité literatury (min. 5 různých citačních zdrojů mimo povinné literatury).Hodnocení prezentace obdrží studenti a studentky vždy do 1 týdne. Hodnocena bude obsahová i formální stránka referátu, dodržení časového rozsahu prezentace a její úroveň.Zdroje: literatura doporučená k předmětu, další odborná literatura vztahující se ke konkrétnímu tématu, www stránky institucí poskytující služby pro zdravotně postižené, osobní konzultace na konkrétním pracovišti, atp.Obsah prezentace:1. vymezení konkrétního typu zdravotního postižení (vymezení základních pojmů, četnost výskytu v populaci, postavení ve společnosti),2. charakteristika cílové skupiny a zhodnocení jejích specifických potřeb,3. zhodnocení objektivních determinant ovlivňujících život lidí s konkrétním postižením (společenské postoje, stav životního prostředí, sociální politika, vzdělávací politika, politika zaměstnanosti, sociální služby, poradenství),4. možnosti pomoci orientované na cílovou skupinu.Seznam témat ?cílové skupiny: - klienti se zrakovým postižením,- klienti se sluchovým postižením,- klienti s tělesným postižením,- klienti se specifickými poruchami učení,- klienti s řečovým postižením,- klienti s mentálním postižením (mimo autismus),- klienti s autismem,- klienti s duševním onemocněním (psychiatrická onemocnění),- senioři.◘ Aktivní účast na seminářích ? min. 75%.

Garant

JUDr. Miroslav Mitlöhner, CSc.