Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie organizace a řízení (OSPSP / SORIG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / SORIG - Sociologie organizace a řízení, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Zařazení předmětu mezi sociologické discipliny. Historie sociologie práce, průmyslu a podniku.2.Industriální společnost a SOAR. Hlavní znaky industriální společnosti, Durkheimův příspěvek k SOAR, masová společnost (Bell).3.Postindustriální společnost. Průvodní jevy vzniku postindustriální společnosti.Problémy organizací v této fázi vývoje.4.Německá hospodářská sociologie (Sombart, Schmoller). Instituce a organizace-odlišnosti.5.Organizace-byrokracie-adhokracie. Moderní organizace, znaky byrokracie a adhokracie, soudobé trendy.6.Max Weber.7.Francis W. Tylor, Henri Fayol. Taylorismus. Manažerismus.8.Human Relations. Elton Mayo ? hawthornský experiment.9.Psychologizující teorie práce. Mc Gregor-teorie X,Y.10. E.H. Schein a jeho typologie.11. Maslowova teorie potřeb, Rensis Likert ?styly manažmentu, Chris Argyris.12. Kontingenční teorie a nové trendy v řízení organizací.13. Totální instituce.14. Gender a jeho vliv na obsatzování pracovních míst a na oblast řízení.

Získané způsobilosti

1. Seznámit studenty s teorií sociologie organizace a řízení, sociologií práce a průmyslového podniku jako mezioborového předmětu.2. Umožnit, na základě získaných teoretických vědomostí, aplikovat sociologické poznatky do praxe a oborů zabývajících se řízením.

Literatura

HOFSTEDE, G., HOFSTEDE, G. J. Kultury a organizace, software lidské mysli. Praha: Linde, 2007. Keller, J. Sociologie byrokracie a organizace. Praha, 1996. NOVOTNÁ, E. Sociologie organizace. Praha: Grada,, 2008. ISBN 978-80-247-2428-7.

Požadavky

Zápočet - posluchač zpracuje prezentaci na určené téma, které odprezentuje na kolokviu.Počet pokusů pro udělení zápočtu: 2

Garant

PhDr. Josef Kasal, Ph.D.