Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální práce, média, veřejnost (OSPSP / SPMV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / SPMV - Sociální práce, média, veřejnost, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. ÚvodProč sociální práce a média, cíle kurzu, struktura výuky, podmínky absolvování. Tři roviny vztahusociální práce a médií: zpravodajství, využití médií pro cíle sociální práce a profesní média.II. Masová komunikace a médiaZákladní charakteristiky masové komunikace a médií, proces masové komunikace, instituce masovékomunikace. Televize.III. Masová komunikace a médiaVliv povahy médií na masovou komunikaci, moc masových médií, funkce médií, předpokládanéúčinky médií.IV. Zpravodajství a sociální práceZpravodajství, zpravodajské hodnoty, nastolování agendy, morální panika, zpravodajství a sociálnípráce.V. Sociální práce jako objekt zájmu médiíSociální pracovníci nekompetentní, sociální pracovníci autoritářští, dopady na veřejnost a na sociální pracovníky. Reakce sociálních pracovníků na mediální kritiku.VI. Média jako nástroj dosažení cílů sociální práceVzdělávání uživatelů a zlepšování přístupu k informacím. Úsilí o změnu sociálního prostředí.budování veřejného obrazu sociální práce a sociálních služeb, oslovení nových klientů.VII. Komunikace s veřejnostíProč by měly sociální pracovnice komunikovat s veřejností. Informovanost veřejnosti o sociálníchslužbách a sociální práci. Způsoby oslovení veřejnosti (podle cílových skupin), zkušenostise zapojováním a informováním veřejnosti.VIII. Profesní sdělovací prostředkyFunkce profesních médií. Profesní média v Česku a ve Velké Británii.IX. Příprava odborného textuStruktura a účel textu, použitý slovník (s ohledem na cílovou skupinu), použití zdrojů a literatury,úprava, bibliografická norma.

Získané způsobilosti

Studenti znají roli médií v moderní společnosti a chápou jejich význam pro sociální práci. Studenti rozumí vztahům médií a sociální práce (sociálních služeb), jsou schopni je analyzovat a interpretovat. Studenti umí analyzovat mediální výstupy týkající se sociální práce (sociálních služeb) a reagovat na ně. Studenti jsou schopni určit vhodné komunikační strategie pro zapojování veřejnosti a budování veřejného obrazu sociální práce, umí tyto postupy připravit a realizovat. Studenti chápou význam profesních médií, znají požadavky na odborný text a umí je uplatnit.

Požadavky

Podmínky zápočtu aktivní účast na seminářích plnění průběžně zadávaných úkol, cvičení

Garant

JUDr. Miroslav Mitlöhner, CSc.