Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální problémy z aspektu gender (OSPSP / UIUA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / UIUA - Sociální problémy z aspektu gender, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky. Gender a pohlaví.2. Kategorie gender v humanitních vědách.3. Vymezení oboru, témata, výzkumy.4. Konstrukce maskulinity a feminity v naší kulturní tradici. Pojetí mužské a ženské role. Emancipace ženy. Feminismus.5. Historický přístup k rozdílům v postavení muže a ženy (K. Marx, A. Bebel, T. G. Masaryk).6. Základní mezníky a problémy vývoje ženského hnutí na našem území.7. Feministické perspektivy vysvětlující nerovnosti mezi muži a ženami.8. Přístupy v sociální práci se ženami: Emancipatorní SP.9. Přístupy v sociální práci se ženami: Genderově specifická SP se ženami a dívkami. Genderově specifická SP s muži a chlapci.10. Ženy v organizacích SP.11. Ženy a pracovní trh.12. Násilí páchané na ženách se zvláštním důrazem na domácí násilí.

Získané způsobilosti

Seznámit studenty s pojetím kategorie gender a s teoretickými východisky genderových konceptů.Charakteristika získaných vědomostí a dovedností: Student dovede aplikovat kategorii gender v oblasti sociální politiky a sociální práce.

Požadavky

plnění úkolů zadaných v semináři

Garant

doc. PhDr. Dana Musilová, CSc.