Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politika zaměstnanosti (OSPSP / ULRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / ULRA - Politika zaměstnanosti, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

BLOK I.TEORIE TRHU PRÁCE A POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI1. Pojem nezaměstnanosti, obecné příčiny nezaměstnanosti, důsledky nezaměstnanosti v rovině jednotlivce, typy nezaměstnanosti- frikční- cyklická- strukturální2. Makroekonomická perspektiva- hospodářský cyklus- vztah k HDP- produktivita- vztah nezaměstnanosti k inflaci: krátkodobá Phillipsova křivka- přirozená míra nezaměstnanosti- utváření nabídky a poptávky po práci3. Rovnováha a poruchy na trhu práce- statická rovnováha a dobrovolná nezaměstnanost- nedobrovolná nezaměstnanost a rigidita mezd, vliv odborů4. Další interpretace nezaměstnanosti- neokeynesiánství a institucionální teorie- nedokonalá soutěž, vyjednané mzdy- lidský kapitál, insideři-outsideři5. Segmentace trhu práce- pojem a typy segmentace- důsledky segmentace- dualita pracovních trhů6. Politika zaměstnanosti- monetární, fiskální a mzdová politika- expanzivní versus restriktivní politika7. Politika pracovního trhu- cíle a typologie politik- opatření na straně nabídky- opatření na straně poptávky- aktivní a pasivní politikaBLOK II.POLITIKA PRACOVNÍHO TRHU9. Kompenzace příjmu v nezaměstnanosti- pojištění a sociální dávky- poměr náhrady- nároky na dávky- účinky na mobilitu pracovních sil10. Vývoj aktivní politiky zaměstnanosti- základní vývojové etapy- základní modelové příklady (Německo, Británie, Švédsko)11. Aktivní politika trhu práce- služby zaměstnanosti a poradenství- opatření pro mládež- tvorba pracovních míst atd.12. Trh práce v ČR- vývoj a specifika- národní plán zaměstnanosti- institucionální zabezpečení13. Účinky a hodnocení efektivity politik trhu práce- klasifikace účinků (čisté, vedlejší)- rozsah, struktura a cílenost opatření- problém mrtvé váhy14. Perspektivy vývoje politiky zaměstnanosti pracovního trhu- realita evropského pracovního trhu- nové tendence v politice pracovního trhu, aktivační strategie jako soubor všech opatření na trhu práce

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je uvést politiku zaměstnanosti a trhu práce do kontextu fundamentálních teoretických přístupů. Teoretické přístupy ke studiu trhu práce budou ve druhé polovině kurzu využity při studiu politiky zaměstnanosti na makro úrovni a především opatření na trhu práce na mikro úrovni. Při jejich studiu si předmět klade za cíl seznámit posluchače s principy, cíli, nástroji a konečně účinky politik. Získané dovednosti umožní studentům vypracovávat analýzy opatření politik na trhu práce a vedou k porozumění širším vazbám mezi ekonomickými a sociálními mechanismy. V praxi jsou tyto dovednosti primárně využitelné v rámci činnosti Úřadů práce, souvisejících institucí apod.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu: 1. Vypracování seminární práce na zadané téma (bude upřesněno při zahájení výuky) a její odevzdání. Ústní prezentace seminární práce. Bližší specifikace požadavků na seminární práci bude studentům sdělena při zahájení výuky. Rozsah 1250 ? 2500 slov. 2. Odevzdání všech průběžných úkolů ze seminářů. 3. Bodový výsledek průběžného a závěrečného zápočtového testu musí být v součtu alespoň 60% maximálního bodového zisku.

Garant

PhDr. Martin Smutek, Ph.D.