Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Průběžná praxe (OSPSP / WOQA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSPSP / WOQA - Průběžná praxe, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Průběžná praxe se uskutečňuje 1 den v týdnu po dobu 1 semestru. Organizaci si student vybírá dle své osobní preference: OPD,domovy důchodců,speciálně pedagogická centra,psychiatrické léčebny,domovy pro matky s dětmi, zařízení pro děti a mládež s poruchami chování, věznice, projekty primární a sekundární péče o děti a mládež, rodinné pradny.Supervize probíhá vždy jednou za 14 dní formou nedirektivně vedeného semináře, kde se studenti vzájemně informují o průběhu svých praxí. Supervize konzultantů v institucích praxe je prováděna individuálně dle potřeb studentů.

Získané způsobilosti

Seznámení se studenta s vybranou institucí poskytujícími sociální služby a charitativní služby, jejím chodem a činností. Praktikant se učí aplikovat dosud nabyté znalosti a dovednosti: reflektované sociální šetření, komunikace s klientem, kritická analýza komunikace odborného personálu (navázání kontaktu, vyjasnění metaroviny definice situace, hledání zakázky, plánování, kontrolování, hodnocení, ukončování kontaktu) včetně neverbální komunikace, reflexe sociální situace a jejího vývoje (analýza potřeb klienta, analýza potřeb sociálního prostředí a společnosti, analýza zdrojů, evaluace), dodržování etických standardů profese, zamýšlení se nad etickými dilematy, reflexe profesionální hranice, orientování se v organizaci, vedení agendy i reflexe její návaznosti na požadavky donátorů, potřeb klientů i samotné organizace.

Literatura

Gabal, I. (ed). Etnické menšiny ve střední Evropě. Praha: G+G, 1999. Šišková, T. Menšiny a migranti v České republice: My a oni v multikulturní společnosti 21. století. Praha: Portál, 2001. Frištenská, H., Sulitka, A. Průvodce právy příslušníků národnostních menšin v České republice. Praha: DAS ČR, 1995.

Požadavky

Účast na praxi - doloženo potvrzením.Aktivní účast na supervizních seminářích - min 85%. Zpracování případové studie navštěvovaného zařízení podle pedagogem stanovených kritérií a její ústní prezentace na závěrečném supervizním semináři.

Garant

Mgr. Veronika Halamová