Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hra na nástroj 3 - klavír (HUDK / KMKL3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / KMKL3 - Hra na nástroj 3 - klavír, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V tomto semestru budou studenti fixovat tyto dovednosti:- rozvoj prstové techniky;- zvládnutí všech základních úhozů a elementární prstové techniky;- rozvoj elementárních výrazových prostředků;- nácvik hry stupnic a akordů;- nácvik hry skladeb přiměřených stupni individuálních schopností;- rozvoj tónové kvality, sluchové sebekontroly, vyrovnanosti, metrorytmické přesnosti hry;- zvládnutí pedalizace (pedál současný a synkopický);- zvládnutí jednoduchých doprovodů písní (včetně dynamického odstínění melodie a doprovodu a přizpůsobování hry možnostem dětského hlasu a potřebám hudebních aktivit v mateřské škole) - písně, k nimž se učí improvizované doprovody, studenti ze semináře HV neznají, budou je zpívat až v 5. semestru.Ve výběru přednesu se předjímají veřejné přehrávky, které jsou v následujícím semestru.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je dosáhnout vyšší úrovně v technice hry i ve výrazových prostředcích, zdokonalit artikulaci, frázování, dynamiku a pedalizaci a zohlednit při hře specifika jednotlivých stylových období. Dovednost doprovázet svůj zpěv úměrnou dynamikou. Tvorba repertoáru přednesových skladeb a doprovodů písní.

Literatura

Böhmová, Z.; Grünfeldová, A.; Sarauer, A. Klavírní škola pro začátečníky. Praha, 2002. ISBN 979-0-2601-0158-6.Stojan, J. Maličká su 3. Přerov. ISBN 80-86086-11-9.Janžurová, Zdena a Milada Borová. Nová klavírní škola 3. Praha, 1999. Janžurová, Zdena a Milada Borová. Nová klavírní škola 2. Praha, 1993. ISBN 80-7039-185-5.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:1. Mollové stupnice - a, e. 2. Mollové akordy a obraty k uvedeným stupnicím.3. Kadence a transponující píseň (Dobrú noc) k uvedeným stupnicím.4. 2 - 4 etudy.5. 2 přednesové skladby, z toho 1 zpaměti.6. Improvizované doprovody písní ze zpěvníku Maličká su III. 7. Doprovod k rozezpívání: pětitónový motiv a jeho modulace po půltónech vzestupně od c1 po c2. Varianty motivu.

Garant

PhDr. Helena Karnetová