Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika HV 1 (HUDK / KNVDA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / KNVDA - Didaktika HV 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Složky hudební výchovy, propojení činností a elementárních poznatků, mezipředmětová integrace.Práce s říkadlem: rytmizace, melodizace, instrumentální a pohybový doprovod, senzomotorika, zvukomalba.Modely rozezpívání s doprovodem, rozvoj rytmického cítění, dechové funkce a artikulace.Nácvik písně nápodobou - imitací. Hygiena dětského hlasu.Práce s písní: upevňování písně prostřednictvím hudebních her, zapojení instrumentálních a pohybových činností. Zohlednění individuálních hudebních dispozic dětí.Praktické výstupy studentů.

Získané způsobilosti

Teoretické a praktické zvládnutí komplexu hudebních činností, zaměřených na práci s říkadlem a písní pro děti předškolního věku.

Literatura

JENČKOVÁ, E. edice Hudba v současné škole (od r. 1996 dosud). Hradec Králové. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. Praha, 2006. KODEJŠKA, M., VÁŇOVÁ, H. Hudební výchova dětí předškolního věku. Praha, 1991. ZEZULA, J., JANOVSKÁ, O., KURKOVÁ, L.. Hudební výchova v mateřské škole. Metodika. Praha, 1987. HRADECKÝ, E. Zpěvníček pro nejmenší. Praha, 1986. RAKOVÁ, M., TICHÁ, A. Zpíváme a hrajeme si s nejmenšími. Praha, 2007. ISBN 978-80-7367-100-6.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: 1. Hra doprovodů k hlasovým cvičením.2. Seminární práce písemná: Komplexní hudební práce s říkadlem.3. Seminární práce písemná: Metodika nácviku písně pro děti předškolního věku dle vlastního výběru z tvorby současných skladatelů a hudební hry při práci s touto písní.4. Praktický výstup s prací s říkadlem a s nácvikem písně.5. Zpěv s vlastním doprovodem na hudební nástroj - 20 lidových a umělých písní pro děti dle vlastního výběru zpaměti - tj. jádro vlastního repertoáru.6. Rozbor a hodnocení pěti koncertů, z toho nejméně tři hrané profesionálními umělci.Maximální počet opravných termínů pro udělení zápočtu: 3

Garant

prof. PhDr. Eva Jenčková, CSc.