Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika HV 2 (HUDK / KZDD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / KZDD2 - Didaktika HV 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova přednášek:HV na ZŠ; hudební nauka; příprava dvojhlasu; dvojhlas; práce s méně rozvinutými žáky; výchova k vnímání a chápání hudebního díla; receptivní výchova; hudební percepce; metodika poslechu; kritéria výběru poslechových skladeb; aktivizující možnosti poslechuOsnova seminářů:Praktické činnosti postavené na ukázkách vyučujícího a na následných výstupech studentů - hra klavírní miniatury nebo přednesové skladby na klavír nebo na housle.1. Motivace, event. zadání úkolu.2. Vlastní první poslech.3. Asociační rozhovor.4. Druhý opakovaný poslech.5. Elementární analýza dominantních hudebních prostředků aneb jak to hudba řekla.6. Ověření v činnostech.Dodržování triády emocionální zážitky - hudební činnosti - hudební poznatky.

Získané způsobilosti

Seznámit se s metodickou řadou poslechových činností a na jejím základě předvést praktický výstup. Naučit se pracovat s hudebními prostředky. Hudebním podkladem je vlastní hra na nástroj a nastudovaná přednesová skladba k tomuto účelu vhodná.

Literatura

Folprechtová, K. Didaktika poslechu hudby na 1. stupni základní školy. Olomouc, 1992. Herden, J. Hudba jako řeč. Praha, 1998. ISBN 80-7183-126-3.Herden, J. My pozor dáme a posloucháme. Praha, 1994. ISBN 978-80-8582-756-9.Lasevičová, J. Didaktika hudební výchovy. Ostrava, 2002. ISBN 80-7042-108-8.Sedlák, F. Didaktika hudební výchovy I. Praha, 1985. Koutský, J. Poslechové činnosti v hodinách hudební výchovy. Liberec, 2002.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: 1. Zpívat, hrát na nástroj a dirigovat 20 písní (z toho 5 nových) dle vlastního výběru zpaměti (vzájemná spolupráce ve dvojicích nebo se skupinou). 2. Zahrát dvě (1 nová) přednesové didakticky využitelné skladby - zpaměti.3. Praktický výstup s poslechem.4. Seminární práce na poslechovou činnost prakticky předvedenou na semináři - 2. část projektu.Pro body číslo 1, 2 a 3 platí jeden možný opravný pokus.

Garant

PhDr. Helena Karnetová

Vyučující

prof. PhDr. Jiří Skopal, CSc.Mgr. Jiří Skopal, Ph.D.