Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hra na nástroj - housle 4 (HUDK / KZHO4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / KZHO4 - Hra na nástroj - housle 4, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Upevňování intonační jistoty v základních prstokladech. Hra v polohách. Uvolněné držení smyčce a rovnoběžný tah při střídání dlouhých a krátkých smyků. Uvolňování zápěstí a prstů s ohledem na plynulost výměny smyku u žabky. Hra ohbím. Zdokonalování vibráta s ohledem na kvalitu tónu. Procvičování stupnic, etud a přednesových skladeb s ohledem na technickou úroveň studenta s důrazem na zlepšení technických a výrazových dovedností. Hra písní ze zpěvníků a vytváření doprovodů a vlastních improvizací.

Získané způsobilosti

Zlepšení technické úrovně studiem etud a stupnic. Výběrem vhodných přednesových skladeb zlepšení výrazové stránky. Seznámení se s lidovými i umělými písněmi ze zpěvníků 1. stupně ZŠ. Vytváření předehry, dohry, jednoduchého doprovodu a improvizace melodie písně.

Literatura

Micka Josef. ELEMENTÁRNÍ ETUDY. Bärenreiter Praha. Marie Lišková; Gabriel Filcík. HUDEBNÍ VÝCHOVA PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Bärenreiter Praha. Micka Josef. Škola hry na housle. Bärenreiter Praha.

Požadavky

Zvládnutí zadané studijní látky: Durové stupnice (do čtyř křížků a do čtyř b včetně)Durové kvintakordy k příslušným stupnicím2 krátké etudy nebo jejich části2 krátké přednesové skladbyHra písní ze zpěvníku HUDEBNÍ VÝCHOVA PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY - Marie Lišková; Gabriel Filcík s improvizovaným doprovodem podle akordickýchznačekPro tento předmět byla vypracována studijní opora viz http://kurzyuppe.uhk.cz/ modul výchovy HRA NA NÁSTROJ/HOUSLE pro učitelství MŠ 3. semestr. Minimální studijní látka je shodná s učitelstvím pro MŠ, způsob doprovodu písní rovněž, písně jsou ze zpěvníků HUDEBNÍ VÝCHOVA PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY - Marie Lišková; Gabriel FilcíkStudent má právo na jeden opravný termín.

Garant

PhDr. Helena KarnetováMgr. Jaromír Křováček

Vyučující

Mgr. Alena HoláMgr. Karel KoldinskýMgr. Jaromír KřováčekMgr. Milada PetrášováMgr. Jiří Vondráček