Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny hudby a chrámového zpěvu I (HUDK / PCDH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / PCDH1 - Dějiny hudby a chrámového zpěvu I, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dějiny hudby, předmět, metodologie a cíle, specifika2. Historický pramen - jeho typy, kritika a interpretace; literatura a práces literaturou3. Periodizace, vztah k obecným a kulturním dějinám, etnomusikologie4. Vznik hudby, doklady o hudbě v pravěku5. Hudební kultura Orientu6. Hudební starověk7. Řecká hudba8. Gregoriánský chorál9. Středověká teorie a notace10. Duchovní a světská píseň - trubadúři, truvéři a Minnesang11. Hudební nástroje a nástrojová hudba12. Počátky vícehlasuUčebnice: Černušák, G.: Dějiny evropské hudby neboGregor, Vl.: Dějiny evropské hudby

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu si uvědomuje kontinuitu i diskontinuitu jednoho uměleckého druhu, eliminuje etnocentrismus, je vybaven základními historiografickými fakty, metodami a nástroji (interpretace pramenů, stylové zařazení).

Požadavky

PODMÍNKY UDĚLENÍ ZÁPOČTU: Účast na seminářích, absolvování diskuse u všech seminárních témat (eventuální absence se nahrazují kolokviální diskusí k zameškaným tématům), studium zadané odborné literatury doložené poznámkami (1 titul za semestr).

Garant

doc. PhDr. Stanislav Bohadlo, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Stanislav Bohadlo, CSc.