Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nauka o hudebních nástrojích (HUDK / PHNHN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / PHNHN - Nauka o hudebních nástrojích, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod, rozdělení hudebních nástrojů, notace, zápis a čtení partů transponujících nástrojů.Strunné smyčcové nástroje.Strunné drnkací nástroje.Strunné úderné nástroje.Dechové dřevěné nástroje.Dechové žesťové nástroje.Dechové vícehlasé nástroje.Bicí nástroje: membranofony a idiofony.Elektrofony. Orffovské nástroje. Etnické nástroje.Komorní ansámbly. Typy orchestrů. Partitura.Forma - prezentace jako didaktický materiál pro žáky 2. a 3. stupně.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je představit studentům systematický přehled o vývoji, stavbě a charakteristice hudebních nástrojů a jejich klasifikaci. V širších souvislostech poukázat na výrobce, interprety, festivaly, soutěže ap.

Literatura

MODR, A. Hudební nástroje. Praha, 2002. ISBN 80-86385-12-4.KURFÜRST, P. Hudební nástroje. Praha, 2002. ISBN 80-902912-1-X.ČÍŽEK, B. Hudební nástroje evropské hudební kultury. Praha, 2002. ISBN 8071512117 80-715.KARNETOVÁ, H. Hudební nástroje v souvislostech. Praha, 2008. ISBN 978-80-7041-250-3.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: 1. Ústní prezentace zvoleného nástroje.2. Seminární práce na zvolené téma.3. Zápočtový test, povolen jeden opravný pokus.4. Návštěva pěti koncertů, z toho tři hrané profesionálními umělci. Písemné reflexe.Požadavky ke zkoušce:1. Poslechový test - poznávání nástroje nebo komorních formací nástrojů z digitálních nahrávek, povoleny dva opravné pokusy.2. Ústní zkouška: poznání nástroje podle obrázku, historický vývoj, stavba, ladění, rozsah a využití nástroje plus další souvislosti (interpreti, skladatelé, výrobci, festivaly...)

Garant

PhDr. Helena Karnetová