Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do improvizace pro klavíristy (HUDK / PKIMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / PKIMK - Úvod do improvizace pro klavíristy, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- hra základních kadencí- improvizace malých forem na základě charakteristických hudebních prvků a tonálního plánu základních kadencí- základy praktické harmonizace lidových písní- hra akordických značek a jejich úprava v závislosti na charakteru písně a druhu doprovodu- klavírní sazba doprovodu lidových písní- základy transpozice

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je položení základů přístupu k hudebnímu materiálu nevyjádřenému výhradně notovým zápisem. Vytváření a posilování sluchové představy předcházející improvizaci, vnímání melodicko-harmonických souvislostí a formy.Schopnost využití nabytých hudebně-teoretických poznatků v autentickém zpracování v rámci malých forem. Praktické zvládnutí základů klavírní sazby improvizace doprovodů lidových písní, základy harmonizace sopránu a praktické transpozice.

Literatura

Dvořák Jiří. Akordy. Příručka pro piano a keyboard. Praha, 2010. Vránek Tomáš. Anatomie improvizace. České Budějovice, 1998. Klapil Pavel. Doprovod lidových písní Čech a Moravy. Olomouc, 1993. Sýkora Václav Jan. Improvizace včera a dnes. Praha, 1966. Popovič Mikuláš. K problematice doprovodu lidové písně. Ústí nad Labem, 2001. Ashworth Steve. Klávesy. Praha, 2009. Šolc Milan. Tajemství akordových značek. Praha, 1976. Popovič Mikuláš. Teoretické aspekty klavírní improvizace. Ústí nad Labem, 1994.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- zvládnutí základních kadencí ve všech tóninách, improvizace malých forem na základě charakteristických hudebních prvků a tonálního plánu základních kadencí- schopnost praktické realizace improvizace klavírního doprovodu na základě akordických značek v závislosti na charakteru písně - 15 vybraných písní- zvládnutí transpozice 5ti vybraných písníMaximální počet opravných termínů pro udělení zápočtu: 2

Garant

Mgr. Karel Koldinský

Vyučující

Mgr. Karel Koldinský