Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hra na hudební nástroj 1 (HUDK / PKNA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / PKNA1 - Hra na hudební nástroj 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahová náplň výuky je stanovena individuálně na základě technické vyspělosti studenta.Program pro jednotlivé semestry je definován jako minimální (s možností záměny skladeb za jiná díla stejné nebo vyšší úrovně) s perspektivou navazujícího magisterského studia Učitelství pro 2. st. ZŠ. Možnost úspěšného pokračování v navazujícím magisterském studiu Učitelství pro střední školy předpokládá technickou obtížnost repertoáru na úrovni předmětu HUDK/PKNA3,4.Klavír:Při zahájení studia se předpokládá technická vyspělost minimálně na úrovni 1. svazku Školy zručnosti C. Czerneho a 1. dílu Malých preludií a fughet J. S. Bacha.stupnice: dur i moll kombinovaně v oktáváchakordy: čtyřhl. kvintakord dohromady (tenuto, staccato, malý rozklad), velkýrozklad zvlášťetudy: C. Czerny, op. 299 ? 2 etudypolyfonie: J. S. Bach: Malá preludia a fughety, 2. díl, 2 skladbypřednes: 2-3 skladby zpamětiHousle:Technické předpoklady:Technická vyspělost hry na úrovni druhého cyklu ZUŠ. Dobře zvládnutá prstová technika levé ruky. Intonační jistota při výměnách poloh. Dobře zvládnuté stupnice v rozsahu dvou až tří oktáv. Zvládnuté základy dvojhmatové hry s ohledem hlavně na intonační kvalitu Celková uvolněnost při hře a správná funkce pravé paže (výměny u žabky, rovný tah smyčce). výrazová vyspělost.Základní literatura: Stupnice a akordyOtakar Ševčík: Škola hry na housleOtakar Ševčík: 40 smykových variacíEtudy: Mazas, Kreutzer (2 etudy)Dvě přednesové skladby odpovídající technickým požadavkům (Corelli, Händel,Vivaldi, Bach, Tartini, Dvořák, Mysliveček, Martinů ?)

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je příprava studenta na samostatný interpretační výkon pro potřeby budoucí pedagogické praxe a vytvoření technických předpokladů (ve hře na klavír a na housle) pro zvládnutí navazujícího předmětu Úvod do klavírní/houslové improvizace.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: - pravidelná účast ve výuce (individuální domluva rozvrhu vylučuje kolize s jinými předměty)- zvládnutí zadané studijní látky Maximální počet opravných termínů pro udělení zápočtu: 2

Garant

doc. Mgr. Michal Chrobák

Vyučující

MgA. Lenka Hejnová, Ph.D.doc. Mgr. Michal ChrobákMgr. Jaromír Křováčekdoc. MgA. Jiří PašekMgr. Milada PetrášováMgA. Jaroslava Staňková, Ph.D.doc. PhDr. František Vaníček, Ph.D.