Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika HV 2 (HUDK / PMDD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / PMDD2 - Didaktika HV 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semestr je zaměřen na metodiku poslechu. Základem je triáda: emocionální zážitek - elementární hudební poznatek - ověření poznatku souborem vokálních, instrumentálních, pohybových, dramatických a výtvarných aktivit dětí. Východiskem jsou možnosti dětí předškolního věku a úroveň jejich hudebních schopností: citlivost pro hlasitost, pro barvu tónu, rozlišování výšky tónů, citlivost pro tempo, pro postup melodie, ukončenou nebo neukončenou melodii, citlivost pro metrickou pulzaci, pro kontrasty. Orientace v dynamické a tempové škále. Emocionální prožitky. Podpora hudební představivosti a paměti.Praktické výstupy studentů s hudební miniaturou k poslechu a vlastní pohádkou, do které jsou zakomponovány hudební složky a dětské aktivity.

Získané způsobilosti

Teoretické a praktické zvládnutí komplexu hudebních činností s akcentováním metodiky poslechu hudby dětí předškolního věku. Metodika poslechu hudebních miniatur a poslechu hudební pohádky.

Literatura

JENČKOVÁ, E. edice Hudba v současné škole (od r. 1996 dosud). Hradec Králové. JENČKOVÁ, E. Hudba a pohyb ve škole. Hradec Králové, 2002. JENČKOVÁ, E. Hudební pohádka. Metodické CD. Hradec Králové, 2008. KODEJŠKA, M., VÁŇOVÁ, H. Hudební výchova dětí předškolního věku. Praha, 1991. SEDLÁK, F. a kol. Hudební vývoj dítěte. Praha, 1974. HURNÍK, I. Příběhy jedné kapely. CD (MG). Praha, 1986. RAKOVÁ, M., ŠTÍPLOVÁ, L.,TICHÁ, A. Zpíváme a nasloucháme s nejmenšími. Praha, 2009. ISBN 978-80-7367-543-1.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: 1. Zpívat s vlastním doprovodem na hudební nástroj podle not - 10 nových písní ze současné tvorby pro děti. 2. Zahrát dvě přednesové didakticky využitelné skladby zpaměti.3. Praktický výstup s poslechovou skladbou a vlastní hudební pohádkou.4. Seminární práce písemná: Metodický postup při práci s vybranou poslechovou skladbou pro děti předškolního věku.5. Seminární práce písemná: Metodický postup při prezentaci vlastní hudební pohádky dětem předškolního věku.6. Rozbor a hodnocení pěti koncertů, z toho tři profesionálních umělců.Maximální počet opravných termínů pro udělení zápočtu: 3Požadavky ke zkoušce:- Teoretické znalosti didaktiky HV dětí předškolního věku.

Garant

prof. PhDr. Eva Jenčková, CSc.