Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební výchova 3 (HUDK / PMHV3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / PMHV3 - Hudební výchova 3, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jednotlivé jednohodinové lekce jsou rozděleny na tři části: pěvecké činnosti, instrumentální činnosti a dějiny hudby, přidruženě hudební formy a nástroje.V pěveckých činnostech se pokračuje v nácviku písní ze zpěvníku Maličká su 3. Protože je studenti již znají z předmětu Hra na nástoj, zaměříme se na precizní intonaci a taktování.Hra na flétnu - v tomto semestru se dokončí 1. díl školy L. Daniela do 30. lekce včetně. Doplní se o lekci s hmatem cis2. Dále se hrají technická cvičení, stupnice a akordy: G dur, a moll aiolská - pro zkvalitnění a rozšíření hmatových dovedností. Dalším materiálem jsou originální skladby různých autorů a písně zaměřené na komorní souhru v duu nebo triu.V dějinách hudby se chronologicky a velmi stručně probere: renesance; baroko, klasicismus. Za světovými dějinami budou stručně zmíněny dějiny české hudby.Současně budou představeny hudební formy, které ve sledovaných etapách vznikly: moteto, madrigal, fuga, concerto grosso, suita, nástrojový koncert, opera, oratorium, sonáta, symfonie, melodram - spojeno s poslechem.Pokračuje se v zápisech reflexí z koncertů do kulturního deníku.

Získané způsobilosti

Zvládnutí teoretického učiva a nových hmatů na sopránové zobcové flétně, nacvičení písňového repertoáru a dalších hudebních dovedností pokračuje (po přerušení kontinuity vložením dvousemestrového předmětu Didaktika HV) dále v předepsaném rozsahu.

Literatura

Stojan, J. Maličká su 3. Přerov. ISBN 80-86086-11-9.Horáková, M. Základy hudebních nástrojů, hudebních forem a dějiny hudby. Olomouc, 2002. ISBN 80-244-0387-0.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:1. Individuální hra na zobcovou flétnu v uvedeném rozsahu, souhra v duu nebo triu, stupnice G dur, a moll aiolská + akordy.2. Zpěv probraných písní s taktováním, zpaměti 2 sloky (umělé s oporou not), intonačně a rytmicky správně.3. Test z dějin a forem - na PC. Jsou povoleny dva opravné pokusy.4. Návštěva pěti koncertů, z nichž nejméně tři jsou hrány profesionálním orchestrem a další jsou organizovány Hudební katedrou.

Garant

PhDr. Helena Karnetová