Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební výchova 4 (HUDK / PMHV4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / PMHV4 - Hudební výchova 4, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jednotlivé jednohodinové lekce jsou rozděleny na tři části: pěvecké činnosti, instrumentální činnosti a dějiny hudby, potažmo hudební formy.V pěveckých činnostech se dále bude dbát na fixaci pěveckých návyků. Nácvik písní je dán novým výběrem, zaměřeným převážně na písně umělé.Pravidelně se bude v semináři hrát kolektivně i individuálně na sopránovou zobcovou flétnu. V tomto semestru se hrají technická cvičení - stupnice a akordy D dur a d moll (eventuálně e moll aiolská) pro zkvalitnění a rozšíření hmatových dovedností. Dále se budou hrát původní skladby pro sopránovou zobcovou flétnu s doprovodem a populární písně v úpravě pro zobcovou flétnu a klavír.Pokračuje se ve stručných dějinách hudby a hudebních formách: romantismus, impresionismus a hudba 20. století. Nejprve ve světové a následně v české hudbě. Výběr hudebních forem vzniklých v daném období - programní symfonie, symfonická báseň, muzikál, jazzová hudba.Poslech doplňovat také domácím samostudiem.Informativně se studenti seznámí se základními akustickými nástroji - forma samostudia z doporučené literatury a CDROMů.Pokračuje se v návštěvách koncertů a jejich reflexích.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o vývoji hudby, hudebních formách a nástrojích, seznámí se se skladatelskými osobnostmi a dokáže pochopit strukturu díla. Ve hře na zobcovou flétnu sladí svůj projev společně s klavírním doprovodem. Při zpěvu písní zpívá ve vhodné hlasové poloze intonačně a rytmicky přesně s dodržováním dechových frází. Orientuje se v taktovací technice a používá schémata se správným zdvihem a závěrovým gestem.

Literatura

Horáková, M. Základy hudebních nástrojů, hudebních forem a dějiny hudby. Olomouc, 2002. ISBN 80-244-0387-0.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: 1. Zpěv a taktování písní z tohoto semestru - zpaměti.2. Hra na zobcovou flétnu s doprovodem klavíru.3. Návštěva pěti koncertů, z nichž nejméně tři jsou hrané profesionálním orchestrem a další organizované Hudební katedrou.Požadavky ke zkoušce:1. Podle obrázku a podle sluchu poznat základní akustické nástroje. 2. Zpěv a taktování písní podle sestav k přehrávkám - 2 sloky zpaměti, umělé písně s oporou not, včetně české státní hymny.3. Zkouška z dějin hudby a hudebních forem na PC. Jsou povoleny dva opravné pokusy.

Garant

PhDr. Helena Karnetová