Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Náprava mluvního hlasu (HUDK / PNMHL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / PNMHL - Náprava mluvního hlasu, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Vstupní diagnostika mluvního projevu.2) Identifikace hlasových, dechových a artikulačních nedostatků.3) Nácvik správné dechové techniky.4) Nácvik správné tvorby tónu, zvuku, měkké nasazení.5) Volba vhodné mluvní polohy.6) Rozvoj hlavové rezonance.7) Fixace správného tvoření tónu (zvuku) v různé hlasové poloze, smíšená rezonance.8) Harmonizace dechového, hlasového a artikulačního ústrojí.9) Upevnění získaných dovedností.10) Modulace mluvního hlasu a využití dalších výrazových prostředků ve verbální komunikaci.11) Uplatnění nových dovedností v běžném hovoru.12) Uplatnění nových dovedností při četbě.13) Výstupní diagnostika.

Získané způsobilosti

Předmět je zaměřen na nápravu již existujících hlasových obtíží či již vzniklých hlasových poruch. Pro každého studenta bude vytvořen individuální hlasově reedukační postup, jehož cílem bude odstranit nežádoucí hlasové návyky a hlasové projevy, které tvoří hlavní příčinu hlasových obtíží, a vytvořit nové fonační návyky. Revitalizací hlasových, dechových a artikulačních funkcí dojde k ozdravění hlasu a k vytvoření optimálních předpokladů pro úspěšné zvládnutí profese hlasového profesionála.

Literatura

FROSTOVÁ, Jana. Péče o hlasovou kondici učitelů. Brno. ISBN 978-80-210-5355-7.OBEŠLOVÁ, Miluše. Význam hlasové výchovy při nápravě mluvního hlasu. Hradec Králové, 2014. ISBN 978-80-86901-28-2.

Požadavky

- získání nových dovedností v oblasti dechové, artikulační a hlasové techniky a jejich uplatnění při četbě krátkého textu a při rozhovoru.- pro úspěšné osvojení správné hlasové techniky je nezbytná pravidelná účast ve výuce.

Garant

PhDr. Miluše Obešlová, Ph.D.

Vyučující

MgA. Petr Špaček, Ph.D.