Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klavírní improvizace 1 (HUDK / PVKI1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / PVKI1 - Klavírní improvizace 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- hra rozšířených kadencí - např. T-S-D-VI-II7-D7-T apod.- vytváření vlastních malých forem na základě charakteristických hudebních prvků a tonálního plánu rozšířených kadencí v tóninách do čtyř posuvek- difercovanější klavírní sazba improvizace klavírního doprovodu v závislosti na charakteru písně- samostatnější přístup a práce s lidovou písní- improvizace variací, předeher, meziher a doher k lidovým písním- volnější pohyb basu, improvizace doprovodu bez hraní melodie- transpozice písní do tónin do čtyř posuvek, úprava akordů v tóninách s více posuvkami

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je rozvinutí základů přístupu k hudebnímu materiálu nevyjádřenému výhradně notovým zápisem. Vytváření a posilování sluchové představy předcházející improvizaci, vnímání melodicko-harmonických souvislostí a formy.Samostatný a tvůrčí přístup, schopnost improvizace. Schopnost vytváření a improvizace vlastních malých forem na základě charakteristických hudebních prvků a tonálního plánu rozšířených kadencí v tóninách do čtyř posuvek. Difercovanější klavírní sazba a zvládnutí improvizace klavírního doprovodu v závislosti na charakteru písně. Samostatnější přístup a práce s lidovou písní, schopnost improvizace variací, předeher, meziher, doher. Zvládnutí transpozice písní v tóninách do čtyř posuvek, úprava akordů v tóninách s více posuvkami.

Literatura

Dvořák Jiří. Akordy. Příručka pro piano a keyboard. Praha, 2010. Vránek Tomáš. Anatomie improvizace. České Budějovice, 1996. Klapil Pavel. Doprovod lidových písní Čech a Moravy. Olomouc, 1993. Sýkora Václav Jan. Improvizace včera a dnes. Praha, 1966. Popovič Mikuláš. K problematice doprovodu lidové písně. Ústí nad Labem, 2001. Ashworth Steve. Klávesy. Praha, 2009. Drášil Jaroslav. Klavírní improvizace doprovodů II. Hradec Králové, 1988.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: - zvládnutí rozšířených kadencí v tóninách do čtyř posuvek, improvizace malých forem na základě charakteristických hudebních prvků a tonálního plánu v tóninách do čtyř posuvek- schopnost difercovanější klavírní sazby improvizace klavírního doprovodu v závislosti na charakteru písně včetně improvizace variací, předeher, meziher a doher- schopnost improvizace několika variant doprovodu lidové písně- zvládnutí transpozice vybraných písní do tónin do čtyř posuvek- interpretace a improvizace 30ti vybraných lidových písní, z toho 5 zpaměti včetně transpoziceMaximální počet opravných termínů pro udělení zápočtu: 2

Garant

Mgr. Karel Koldinský

Vyučující

Mgr. Karel Koldinský