Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klavírní improvizace 2 (HUDK / PVKI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / PVKI2 - Klavírní improvizace 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- komplexní rekapitulace veškerých možností práce s lidovou písní- improvizace rozdílných variant klavírního doprovodu v závislosti na účelu a použití písně či skladby- složitější akordické značky nevyskytující se v lidových písních a praktické zvládnutí jejich klavírní sazby- základy improvizace klavírních doprovodů písní z oblasti nonartificiální hudby s akcentem na tvorbu určenou dětským posluchačům- hra kánonů, samostatná basová linka, polyfonní vnímání- improvizace vybraných forem na základě charakteristických hudebních prvků- improvizace klavírního doprovodu bez přípravy, k neznámé písni

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je rozvíjení samostatného a tvůrčího přístupu k hudebnímu materiálu, vnímání melodicko-harmonických souvislostí, formy, posilování sluchové představy předcházející improvizaci, schopnost sebevyjádření v rámci vybraných prostředků a forem. Vytvoření základů improvizace klavírních doprovodů písní z oblasti nonartificiální hudby s akcentem na tvorbu určenou dětským posluchačům.Zvládnutí improvizace klavírního doprovodu bez přípravy, k neznámé písni.Praktické zvládnutí klavírní sazby složitějších akordických značek.

Literatura

Dvořák Jiří. Akordy. Příručka pro piano a keyboard. Praha, 2010. Klapil Pavel. Doprovod lidových písní Čech a Moravy. Olomouc, 1993. Sýkora Václav Jan. Improvizace včera a dnes. Praha, 1966. Drášil Jaroslav. Klavírní improvizace doprovodů I. Hradec Králové, 1988. Drášil Jaroslav. Klavírní improvizace doprovodů II. Hradec Králové, 1988. Holubec Jiří. Populární hudba ve škole. Praha, 1999. Šolc Milan. Tajemství akordových značek. Praha, 1976. Poledňák Ivan. Úvod do problematiky hudby jazzového okruhu. Olomouc, 2000.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- interpretace a improvizace 20ti lidových písní - interpretace a improvizace 20ti písní z oblasti nonartificiální hudby - schopnost improvizace rozdílných variant klavírního doprovodu v závislosti na účelu a použití písně či skladby- praktické zvládnutí klavírní sazby složitějších akordových značek- improvizace vybrané hudební formyMaximální počet opravných termínů pro udělení zápočtu: 2

Garant

Mgr. Karel Koldinský