Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika HV II (HUDK / PWMDA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / PWMDA - Didaktika HV II, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Poslech hudby na střední škole, význam poslechových aktivit pro rozvoj hudebnosti a kulturního zázemí studentů. Vývoj názorů na poslech hudby ve škole, současné koncepce pedagogické interpretace hudebního díla u nás a v zahraničí.2. Rozvoj hudebních představ a paměti jako základ poslechových aktivit studentů, poslech hudby jako integrace poznatků a zážitku, emocionální a funkční typy hudby.3. Kritéria výběru poslechových skladeb pro středoškoláky. Metody pedagogické interpretace hudebního díla, prostředí pro poslech hudby, intencionální a intuitivní poslech hudby.4. Typy poslechových hodin a jejich modely I.5. Typy poslechových hodin a jejich modely II.6. Prostředky motivace poslechových aktivit studentů, průběžná motivace, motivace hudebními a nehudebními prostředky.7. Funkční analýza hudebně výrazových prostředků a formotvorných principů při poslechu.8. Poslechové etudy a tvořivé hudební hry jako příprava k analýze hudební řeči.9. Žánry a druhy hudby, jejich srovnávání a vývoj.10. Hudebně dramatický žánr a specifické formy jeho zpřístupňování, hra na operu, operetu, balet, hudební divadlo.11. Analýza a srovnávání stylotvorných prvků hudby při poslechu, orientace v časové ose hudby.12. Spojení poslechových činností studentů s ostatními hudebními aktivitami, ověřování hudební řeči, integrace poznatků z jiných uměleckých oblastí.13. Spojení hudebně naukových poznatků s chápáním hudebního díla, orientace v partituře při poslechu.14. Volné formy poslechových činností, výchovný koncert, koncert třídy, hudební beseda, festivaly, soutěže, hudební exkurze aj.

Získané způsobilosti

Teoretické a praktické zvládnutí modelových hudebně výchovných situací se zaměřením na vokální aktivity.

Požadavky

podmínky pro udělení zápočtu:- orientace v základní literatuře - rozprava v koloqiu- 1 seminární práce + 1 pracovní nahrávka k poslechu- 1 samostatný pedagogický výstup v semináři- výběr 15ti poslechových skladeb - hra jejich částí na hudební nástroj

Garant

prof. PhDr. Eva Jenčková, CSc.