Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny a literatura hlavního oboru 2 (HUDK / PXDO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUDK / PXDO2 - Dějiny a literatura hlavního oboru 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

hra na klavír, varhany a kytaru, sólový zpěv:- mistři klasicismu, jejich tvorba a ped. názory- klasicismus v Čechách- okolí velkých klasiků- vznik romantismu- velcí romantikovéhra na smyčcové nástroje:Houslařství v českých zemích až do dnešní doby (s poukazem na hlavní představitelé).Houslová hra (hra na violu) v Itálii, Německu, Francii a Belgii (hlavní představitelé)sólový zpěv:- Monteverdi a trojí období italské opery- Gluck a nové cesty opery, komická opera francouzská- Způsob zpěvu, pěvecké školy (15. - 19. stol.)- Zpěv klasicismu (Haydn, Mozart, Beethoven)

Získané způsobilosti

Cílem výuky je získání přehledu o literatuře a vývoji nástroje a sólového zpěvu.

Literatura

Bělský, V. Cembalo - Nástroj a literatura. Brno, 2002. Sýkora, V. J. Dějiny klavírního umění. Praha, 1973. Starosta, M. Kapitoly z dějin klavírního umenia a pedagogiky klavírnej hry. Bratislava, 2000. Georgii, W. Klaviermusik. Zurich, 1984. Hoffmeister, K. Klavír. Praha, 1923. ŠLECHTA, M. Metodika varhanní hry. Praha, 1989. KLINDA, F. Organ v kulture dvoch tisicročí. Bratislava, 2000. KLINDA, F. Orgánová interpretácia. Bratislava, 1983. Böhmová-Zahradníčková, Z. Slavní čeští klavíristé a klavírní pedagogové z 18. a 19. stol. Praha, 1983. Vodrážka, J. Varhanní improvizace. Praha, 1988. varhanní skladby dle indiv. výběru.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:- znalost přednášené látky a povinné literaturyMaximální počet opravných termínů pro udělení zápočtu: 2Klavír- znalost přednášené látky a povinné literatury- písemné zpracování kritiky interpretačního výkonu (koncert nebo CD)

Garant

doc. PhDr. František Vaníček, Ph.D.

Vyučující

MgA. Lenka Hejnová, Ph.D.Mgr. Jaromír KřováčekMgr. et MgA. Jana Machačová